Bazsalikomos húsgombócok fűszeres paradicsomszószban, krumplival

  • 2011.10.26.
  • 8

Ebben az egytálételben az a jó, hogy a paradicsomszósz kivételével lényegében csak összedobjuk az alapanyagokat egy tálba, és a sütő majd végzi a dolgát helyettünk. Húsgombócok paradicsomszószban, krumplival - talán ez a trió ismerős lehet a menzáról sokaknak - be kell valljam, hogy én nagyon-nagyon szerettem, kvázi töltött paprika volt paprika nélkül, és egy igazán jó kis kaja, főleg ha egy fokkal nagyobb igényességgel van készítve, mint a menzán :)Kettőnkre 2 étkezésre az alábbi mennyiségekből dolgoztam:A paradicsomszószhoz:1 doboz (500 ml) passata (olasz sűrített paradicsom)1 fél vöröshagyma1 gerezd fokhagymacukor, só, borsfűszerek: bazsalikom, rozmaring, oregánócsípős szósz
(kihagyható)A húsgombóchoz:kb. 30 dkg darált sertéshúsa vöröshagyma másik fele1 gerezd fokhagymasó, borsbazsalikom1 tojásA paradicsomszószba:2 közepes szem krumpli kockára vágva2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa (valamire el kellett már használjam.. :) )Kockára vágtam a vöröshagymát, aztán menekültem a konyhából úgy csípte a szemem... :) Ezen túllendülve egy kis lábosban olívaolajat hevítettem, rádobtam a hagymát, megpároltam, majd jött rá az apróra vágott/zúzott fokhagyma. Amikor már kellemesen érezni lehetett a sülő fokhagyma illatát, felöntöttem a paradicsomszósszal. Ízesítettem a sóval, cukorral (kinek-kinek ízlése szerint, én picikét inkább édesebben szeretem mint savanykásan), borsoztam. Kb. fél evőkanál szárított (saját) morzsolt bazsalikomlevéllel, pár pici levélke (saját) morzsolt rozmaringgal, és kb. 1 teáskanál szárított (bolti - bár lenne saját is) oregánóval fűszereztem. Hagytam rotyogni, kóstolgattam közben. A végén jött bele a csípős chilis szósz, mértékkel.Miközben rotyogott előkészítettem a zöldségeket: kockára vágtam a krumplit és a répát, gyökeret is. A répákat érdemes egy pár percig olívaolajon megpárolni, hogy könnyebben puhuljon majd a szószban.
Előkészítettem a húsgombócokat: a húst összekevertem az apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, sóztam, borsoztam, megszórtam kb fél evőkanál szárított, morzsolt bazsalikommal végül ráütöttem egy tojást és összekevertem. Az így elkészült masszából formáztam a gombócokat,

ebből a mennyiségből kb. 12 db kicsi-közepes gombóc kerekedett.Elővettem egy kerámiatálat, az aljába öntöttem egy kevés olívaolajat. Erre jöttek rá a kockára vágott zöldségek, majd a húsgombócok, végül az egészet felöntöttem a paradicsomszósszal. Fóliával lefedtem és kb. 180 fokon 45 perc alatt a sütőben készre főtt az egész. A krumplit érdemes villával megszúrkálni, hogy teljesen átfőtt-e. Gyors előkészület és garantáltan fincsi eredmény, amiben már benne van maga a "köret" is, így azzal nem kell külön pepecselni.Jó étvágyat!