Omlós csokis kosárkák

  • 2011.09.20.
  • 4

A Zuram szülinapjára sütöttem ezeket a mini finomságokat. Jójó, a kosárkák kinézete hagy némi kívánnivalót maga után, de házi süti esetében szerintem teljesen megbocsájtható - az íze meg aztán tényleg kárpótol mindenért ;) (ugye? ugye? :)) )Hozzávalók 12 kicsi kosárkához és 2 nagyobb adaghoz :) (hoppá, csak nem elfogyott... hihi)kb. 200 g liszt100 g puha vaj80 g porcukor20 g őrölt mandula1 tojás1 csipet só! Elkészítés menete: a lisztet, a porcukrot, a mandulát és a sót - azaz a száraz hozzávalókat - összekevertem, majd apró kockákban hozzáadtam ehhez a vajat, valamint a tojást. A kezemmel összemorzsoltam, majd puha tésztává gyúrtam. Akkor jó, amikor már nem ragad. Folpackba csomagolva betettem a hűtőbe kb. fél órára.A kosárkatepsimet (ami valójában keksztepsi) kivajaztam és kiliszteztem, majd a félóra leteltével kivettem a tésztát és kisebb gombócokat gyúrtam belőle, amiket belenyomkodtam a formába. A mélyedésekbe babot raktam és így toltam be az előmelegített 180°-os sütőbe kb. 8 percre. Ezután kivettem, a babot (vigyázat, forró!) kikanalaztam a formákból, majd az egészet visszatoltam a sütőbe további 5-8 percre. Világos aranybarnára sültek. Kicsit száraznak tűntek nekem - nem tudtam, hogy már megint az ócska sütőm miatt rontottam el vagy mivan - de végül egyáltalán nem lett kemény a tészta, hanem nagyon is omlós. Puhítja a tésztát a bele töltött csokis krém is, úgyhogy igazából szuper kis süti lett belőle :)A csokis töltelék hozzávalói:2,5 dl tejszínegy kevés tejmásfél-2 tábla csoki (ízlés szerint: étcsoki, tejcsoki, maradékmikulás.. stb.)5 dkg vaj.A hozzávalókat egy lábosba raktam és tűz fölött melegítettem. Amikor a csoki és a vaj is már elolvadt, kész is az egész. Szép fényes folyékony tölteléket kell kapnunk. Pofonegyszerű. De tényleg. A kész csokis csodát a formácskákba töltöttem, és az elkészült sütiket betoltam a hűtőbe. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből a mennyiségből még kijött egy pohárnyi krém külön is, de mit bánom én! ;))A süti másnap reggel már jó volt, de estére még jobb lett... :) Díszíthető még az egész pirított mogyoróval, vagy meg lehet szórni akár kakaóporral. Update: simán tejszínhabbal valami mennyei comfort food lett belőle!Ötletadó receptek forrása: Pliszé és puszedli citromtortácskái (ezt a tésztareceptet harmadoltam) és Jamie csokitortája - utóbbit egyébként már készítettem, és mondhatni, hogy kevés finomabb és egyszerűbb csokitortát ettem eddig - a tölteléke elég univerzálisan használható, ahogy a fenti példa is mutatja :)