Vasárnapi ebéd: spárga, húsgombóc, mandulamártás

  • 2011.06.13.
  • 6

A múlt vasárnap egyik fénypontja volt ez az ebéd:Negyed kiló spárgát megmostam, a végeit levágtam, majd némi olívaolajon (a vaj még jobb, csak nekem nem volt itthon), 1,5 dl vízben, 1 teáskanál cukor és egy csipet só kíséretében fedő alatt megpároltam, míg puha nem lett (kb. 20 perc). A húsgombóc:Fél kiló darált marhahúst összekevertem 1 fej apróra vágott vöröshagymával, majd fűszereztem: só, bors, 1 teáskanál fahéj, némi gyömbér, 1 teáskanál szerecsendió, 1 csipet őrölt chili, plusz némi petrezselyem. Egész elképesztően finom lett, kissé édeskés - jól passzolt a spárgához. Egy tojással és annyi zsemlemorzsával összekevertem, hogy jól formázható gombócokat tudjak csinálni belőlük. Serpenyőben olajon néhány perc alatt megsütöttem őket.A köret petrezselymes főtt burgonya volt.Az egész pedig nem lett volna teljes valami mártás nélkül, így mandulamártást készítettem:kb. 5 dkg mandulát száraz serpenyőben megpirítottam, majd 1 t.kanál lisztből és 2 dl tejszínből készített besamelhez adtam. Sóztam, borsoztam és már kész is volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek.