Cseresznyelekvár

  • 2015.06.19.
  • 7

Családi házunk kertjében nemcsak meggy, körte, füge, és eper terem, hanem cseresznye is. Szüleim minden évben befőttek, és savanyúságok egész garmadáját teszik el, mi azonban Törpirivel még nem vállalkoztunk hasonlóra. Éppen itt volt hát az ideje! Előzőleg már „megkopasztottuk” kissé a cseresznyefánkat, de még volt rajta egy nem elhanyagolható mennyiség, amit nagyon sajnáltunk volna, ha pocsékba megy. Így fogtuk magunkat, és lekvárt főztünk belőle. Életünk első lekvárja nem ipari mennyiségben készült, de kezdetnek bőven megteszi.  Az íze pedig…mondjuk úgy, hogy megérte a türelmes magozást!

Hozzávalók:
-3 kg cseresznye
-50 dkg kristálycukor (ez ízlés szerint változhat)
-Tartósítószernek szalicil, vagy nátrium-benzoát

Legelső teendőnk az volt, hogy a befőttes üvegeket ecetes meleg vízzel alaposan kimostuk, és hagytuk lecsöpögni. A frissen leszedett, megmosott cseresznyét kimagoztuk, majd nagy, széles lábosban elkezdtük főzni. Ilyenkor még bátran lehet nagyobb lángon, ahogy pedig kezd sűrűsödni, úgy mérsékeljük a tüzet, és folyamatosan kevergessük. Mikor már alaposan szétfőtt (ez az állapot nagyjából 2,5- 3 óra múltán következett be), akkor paradicsompasszírozóval kétszer átpasszíroztuk. Végül hozzáadtuk a kristálycukrot is. A cukor mennyisége természetesen variálható, mindenkinek a saját szája íze szerint. Mi ezzel az 50 dkg cukorral egy kellemesen édes, de igazán gyümölcsös, „citrusos” lekvárt kaptunk. Mikor késznek ítéltük a cseresznyelekvárt, akkor üvegekbe töltöttük, Törpiriék féle módszerrel (a megtöltött üvegre celofánt teszünk, arra egy kis szalicil, vagy nátrium-benzoát kerül, majd még egy celofán, végül jó erősen rátekerjük a tetőt) tartósítottuk. Ezek után pedig szárazon dunsztoltuk, és betakargatva, két napig fejjel lefelé fordítva hagytuk kihűlni.

Azóta már természetesen megkóstoltuk a készterméket, és egyöntetűen arra jutottunk, hogy remek lett! A következő projekt sem késik már sokáig, még a nyáron főzni fogunk sárgabaracklekvárt is. Természetesen azt is megmutatjuk majd Nektek itt, a blogon.

Na jó bevalljuk: a jobb szélsőn azért csálé a fedő, mert kóstolás áldozatává vált...:)
Ugye ti is szeretitek a lekvárokat, dzsemeket, és befőtteket? :)