Zöldséges lasagne

  • 2014.11.13.
  • 6

A lasagne igazi kultikus itáliai tésztaétel, nemigen van a világnak olyan pontja, ahol ne ismernék, és ne készítenék valamilyen módon. Mi is nagyon szeretjük, bár egy évben talán ha kétszer kerül az asztalunkra, akkor is a paradicsomos-húsos fajta. Ideje volt hát kipróbálni ennek a finomságnak a zöldséges változatát is. Olyan zöldségeket tehetünk bele amilyeneket csak szeretnénk, minél több van benne, annál finomabb. Természetesen friss alapanyagokból a legjobb, de akkor sem kell csüggedni, ha valaki mirelit zöldségmixből kénytelen elkészíteni. Mi legutóbb így jártunk, de a végeredmény pazar lett!

Hozzávalók:
-1 doboz lasagne tészta
-1 kg francia saláta zöldségmix
-40 dkg brokkoli
-20 dkg zöldborsó
-30 dkg sajt

Főzzük kicsit elő a zöldségeket
A besamelhez:
-1 l tej
-5 dkg vaj
-5 dkg liszt
-Só, bors, szerecsendió

Az elkészült besamelmártás
Első lépésként főzzük elő a zöldségeket sóval, borssal fűszerezett vízben. Én szeretem, ha egy kicsit roppanósak, így nem szoktam túlzásba vinni ezt a műveletet. Amíg a zöldségek puhulnak, készítsük el a besamelmártást: olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és kissé pirítsuk meg. Ekkor óvatosan, több lépésben öntsük hozzá a tejet, és keverjük el. Legegyszerűbb, ha habverővel dolgozunk, akkor biztosan csomómentes lesz a mártásunk. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, és frissen reszelt, vagy őrölt szerecsendióval. Folyamatos kevergetés közben hagyjuk, hogy besűrűsödjön a kívánt mértékűre. Ha szükséges, fűszerezzünk utána!

Ha a szósz mindenhol fedi a tésztalapokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tészta kellően megpuhul
Az előfőzött zöldségeket szűrjük le. A tepsi alját kenjük ki vékonyan besamellel, majd fektessük le a tésztalapokat. A zöldségeket keverjük össze a maradék mártással, és szép egyenletesen oszlassuk el a lapokon. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd addig folytassuk ezt a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Legfelülre besamel, és sajt kerüljön.

Ezek után már nincs is más dolgunk, mint sütőbe téve, közepes lángon a sajt pirulásáig sütni, és nagyobb kockákra vágva már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!