Fejtett bableves kolbásszal és csipetkével

  • 2014.09.16.
  • 9

A múlt hétvégén nagyot mulattunk kereszttesóm esküvőjén, ettünk, ittunk, táncoltunk. Volt minden, mi szem szájnak ingere: raguleves, marhapörkölt, töltött húsok, rántott sajt, töltött káposzta, többféle natúrszelet, saláták, sütemények…még felsorolni is nehéz lenne mindent. Na de ennek már 3 napja, azóta elfogyott a hazahozott finomságok hada, ideje volt hát fakanalat ragadnunk. Keresztanyáméknak hála boltba sem kellett mennünk a hozzávalókért, lévén hogy kaptunk tőlük fejtett babot, általuk töltött kolbászt, és szalonnát is. Minden egyéb volt itthon, így ma megfőztünk egy ízig-vérig magyaros fejtett bablevest.

Hozzávalók:
-50 dkg fejtett bab
-2 db sárgarépa
-2 db gyökér
-1 db zeller
-2 fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-10 dkg füstölt szalonna
-20 dkg kolbász
-1 nagy pohár tejföl
-1 csokor friss petrezselyem-, és/vagy zellerzöld
-Só, bors, őrölt kömény, babérlevél, fűszerpaprika, hegyes erős paprika, vagy darált cseresznyepaprika
A csipetkéhez:
-1 tojás
- kb. 10 dkg liszt (amennyit felvesz)
-Só

A kockákra vágott füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki, majd erre dobjuk rá az apróra darabolt vöröshagymát, és fonnyasszuk meg. Ekkor következik a mindenki ízlésének megfelelően összevágott sárgarépa, gyökér, és zeller. Pár percig dinszteljük a zöldségeket a szalonnás-hagymás alappal, ha ezzel megvagyunk, akkor szórjuk meg az egészet petrezselyemzölddel, és borítsuk az edénybe az előző este beáztatott, majd leszűrt fejtett babot. Keverjük össze, öntsük fel vízzel. Ízesítsük a levesünket sóval, borssal, egy kevéske őrölt köménnyel, és babérlevéllel. Ízlés szerint adhatunk hozzá darált cseresznyepaprikát, vagy hegyes erős paprikát attól függően, ki mennyire szívleli a csípőset.

Fedő alatt így főzzük a babot és a zöldségeket puhára. Ha megpuhultak, akkor a tejfölből, egy kevés fűszerpaprikából, liszttel valamint pár merőkanál főzőlével keverjük csomómentesre a habarást, és sűrítsük be az ételünket. Tegyük bele a kockázott kolbászt is.
Rotyogtassuk a bablevest, hogy a lisztes íz eltávozzon belőle. Addig is essünk neki a csipetkének: üssünk egy tálba egy tojást, adjunk hozzá sót, valamint annyi lisztet, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze, és a kezünkkel „csípdessük” bele a levesbe.

Kóstoljuk meg, ha szükségét érezzük, akkor fűszerezzünk utána!
Végezetül nem maradt más dolgunk, mint élvezni munkánk gyümölcsét egy jó szelet friss, puha kenyérrel!
Jó étvágyat hozzá!