Meggymártás

  • 2013.06.02.
  • 1

Ha van étel, amely igazán nosztalgikus, menzás emlékeket ébreszt az emberben, akkor az a meggymártás. Én sohasem voltam túlságosan válogatós gyerek, így a menzakosztot is (majdnem) mindig jó étvággyal bekanalaztam. Történt mostanában, hogy összedobtunk egy jófajta húslevest, amelyben volt minden földi jó. A főtt húsokat elnézve pedig rögvest megfogant bennünk a gondolat: meggyszószt kell gyártanunk!

Hozzávalók:

-50 dkg meggy
-1 nagy pohár tejföl, de készíthetjük tejszín hozzáadásával is
-Egy csipet só, ízlés szerint kristálycukor, fahéj, citromlé, szegfűszeg
-1-2 evőkanál liszt

A magozott meggyet cukorral, és egy csipet sóval ízesített vízben tegyük fel főni. A következő lépés egy redukció, vagyis fűszerkivonat elkészítése: kevéske vízhez adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, illetve a citromlevet (vagy 1-2 karika citromot). Forraljuk át, majd szűrjük hozzá a meggyhez, legvégül pedig tejfölös habarással sűrítsük be az ételünket. Ha szükséges, ízesítsünk utána!
Jó étvágyat kívánok hozzá!