Svéd húsgolyók áfonyalekvárral

  • 2014.07.13.
  • 2

Ezt a bejegyzést kb. 4 éve készülök megírni. Nagyon sokszor elkészítettem már az évek alatt, de fényképet készíteni soha nem tudtam róla. Hol nem volt éppen fényképezőgép, hol amire észbe kaptam már nem volt amit fényképezni... Egyik nagy kedvencem ez az étel, de csak a házi, az IKEA-s változatot egyáltalán nem csípem. Ez egy kicsit megreformált változat, krumpli helyett zabkorpával... kókuszzsírral...Hozzávalók:Húsgolyó:50 dkg
darált növendékhús1 kisebb fej apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma2 kávéskanál koriandermag, megtörve1 tojás1 késhegynyi szerecsendiósó és borszabkorpasütéshez: én kókuszzsírt használtamA mártáshoz:2 evőkanál szójaszósz2 dl tejszín1 teáskanál kukorica keményítőborsés áfonyalekvár...Elkészítés:1. A húsgolyó hozzávalóit kézzel jól összedolgozzuk, zabkorpából annyit adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk, ha ezzel megvagyunk akkor golyócskákat formázunk belőle... kb 20 db lesz2. A húsgolyókat forró zsiradékban 10 perc alatt kisütjük.3. A mártás hozzávalóit egy tálkában összekavarjuk. Abban a serpenyőben amiben az előbb a húsgolyókat kisütöttük, meghagyunk 2 evőkanálnyi zsiradékot, és hozzáadunk 1 dl meleg vizet. Az edény alján levő pörcöket felkapirgáljuk, majd hozzáöntjük a tejszínes szójaszószos keveréket és besűrítjük.4. Tálaláskor áfonyalekvárt és sült krumplit jár hozzá, de én főtt rizzsel is nagyon szeretem...Lightosabb verzió: A húsgolyókat, 200 fokon a sütőben is ki lehet sütni, olyankor picit megolajazom a sütőpapírt és
a húsgolyókat is lekenem vékonyan olajjal... és persze a lekvár is lehet cukormentes...