Gyergyói Leves

  • 2014.04.22.
  • 8

Ezt a receptet Chili & Vanilla blogon olvastam, ott említették, hogy az Erdélyi Lakoma című könyvből származik a recept, nekem is megvan, de nem igazán készítettem belőle még semmit. Aztán a Chili blogon annyira megtetszett nekem a leves, hogy gondoltam megnézem, hogy szól eredetileg a recept. Úgy is tetszett, elkészítettem én úgy szóról szóra ahogy a könyvben írja... Finom lett, ilyent még biztos, hogy fogok készíteni, sőt azóta több más receptet is kinéztem a könyvből... de valamikor a Chili félét is kipróbálom :)Hozzávalók:1/2 kg füstölt sertéshús2 szál murok2 evőkanál rizs12 szem szilva2 tojás1/4 kg liszt1 kanál cukorsó, bors, tejföl, citrom ( ízlés szerint)kapor ( ezt nem írja a recept)Készítés módja:A húst hideg vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük.A két szál apró kockákra vagy karikára vágott murkot zsírban megpároljuk, és amikor a hús megfött, a levesbe tesszük, sózzuk-borsozzuk, majd 2 evőkanál rizset főzünk bele.Piros
rántással feleresztjük, citromlével és egy kanál cukorral ízesítjük.Mielőtt levennénk, 12 aszalt szílvát teszünk bele, és még egyszer felfőzzük.Közben a tojásból lisztből kevés sóval tésztát gyúrúnk, félujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, és tálalás előtt pár perccel a leveshez adjuk.Tálaláskor tejfölözzük.

Címkék

Leves Erdélyi