Árvagaluskaleves

  • 2012.10.18.
  • 3

Ezt a levest akkor szoktam készíteni, amikor gyorsan szeretnék valami levest, és bevásárolni sincs kedvem. Ehhez a leveshez általában mindig minden van itthon. A grízgaluska készítésétől általában idegenkednek az emberek, félnek hogy nem sikerül és kemény lesz. Leírom, hogy én hogyan készítem, így tanultam az anyukámtól és még soha az életben nem lett kemény a galuska. Pedig volt amikor az volt a célom mert olyat akartam mint amilyent az óvodában kaptunk de nem sikerült keményre főzni. Ha valakinek van más jól bevált receptje a galuska készítésre nyugodtan készítheti úgy is. Hozzávalók:1 ek libazsír1 sárgarépacsirke leveskocka vagy leveskoncentratum1-2 tojás,gríz só, bors, petrezselyemzöld Elkészítés:1. A libazsíron kicsit megfonnyasztjuk a reszelt sárgarépát, majd felöntjük vízzel és hozzáadjuk a víz mennyiségének megfelelő leveskockát.2. Amíg a leves felfő elkészítjük a galuskát. A tojást villával felverjük és kevés sóval ízesítjük. Hozzáadunk annyi grizet amíg kb. tejföl sűrűségű masszát kapuk. Hagyjuk pár percig állni, hogy a gríz kicsit megduzzadjon.3. Ha leves már fő, takarékra vesszük alatta tűzet, hogy éppen csak "gyöngyözzön" a leves és kiskanállal beleszaggatjuk a galuskákat. Minden kis galuska tetejét párszor meglocsoljuk egy kiskanál hideg vízzel ez segít, hogy ne maradjon kemény a galuskánk.4. Ha a galuska szépen megduzzadt 2-3 szorosára( a kiskanálnyi galuskából evőkanálnyi nagyságú lesz), megkóstoljuk a levest, ha nem elég sós még megsózzuk. Fűszerezhetjük borssal is egy kicsit. 5. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.