Karamell torta

  • 2013.01.27.
  • 0

Férjecskémnek volt még decemberben a születésnapja. A kívánsága karamell torta volt minden "csicsát" nélkülözve. Csak sok legyen és finom :)Igyekeztem a kedvébe járni és azt hiszem sikerült is. Egy lágy és könnyű krém, pirított dió isteni párosítás :) és még a díszítés is minimalista lett.Tészta:egyszerű piskóta tészta 10 tojásból10 tojás fehérje kemény habbá verve10 sárgája 10 evőkanál cukorral habosra keverve, hozzáadni 10 evőkanál lisztet, összekeverni.A kemény habbá vert tojásfehérjének a felét hozzáadni, fellazítani vele a tésztát majd a maradék fehérjét is hozzáadni de azt már óvatos mozdulatokkal, ne törjön össze a hab mert másképp nem jön fel szépen a piskóta.Krém:3 tubus cukrozott sűrített tej500 gramm mascarpone0.5 l tejszín2 kis csomag habfixáló1 evőkanál zselatin ha lágy a kréma sűrített tejet még előző nap egy üvegbe töltöttem, egy vízzel teli hőálló tálba raktam, rácsavartam a fedőt és kb 100 fokon 3-4 órán keresztül hőkezeltem. Isteni finom karamell krém lett belőle. Hűtőbe téve sokáig eláll. A mascarponét egy nagyobb tálban habosra keverem a karamella krémmel. A tejszínt a fixálóval kemény habbá verem majd hozzáadom a mascarponés krémhez.Ha túl lágy a krém akkor 1 evőkanál zselatint 3 evőkanál meleg vízben folytonos kevergetés mellett feloldunk majd teszünk hozzá pár kanál krémet, összekeverjük és ezután hozzátesszük az összes krémhez.A tortát 3 lapra vágom, majd betöltöm. Maradjon egy kis krém majd a külső bevonáshoz és díszítéshez.Mehet a hűtőbe.Egy éjszakát "pihent", levettem róla a keretet, bekentem az oldalát is krémmel. Majd "bevontam" apróra tört és serpenyőben megpirított dióval. Kb 10-15 dkg kell a tortára. A maradék krémmel díszítettem, egyáltalán nem lett csicsás, ahogy a párom kérte :) Viszont Isteni finom és könnyű torta!