Kölesrizottó

  • 2013.05.21.
  • 3

VéletlenekNos,szerintem nincsenek.Visszagondolva apró,és nagyobb dolgokra,jó és rossz történésekre,mindig arra jutok,hogy
ezek előre elrendeltetettek.S sokszor csak később,de rájövök,hogy miért is történt pont úgy,pont akkor.Voltak sorsszerű,az egész életemet átszövő találkozások emberekkel,könyvekkel,gondolatokkal.És voltak sorsszerű,máig a mindennapok részét képező találkozások tárgyakkal,ételekkel.A legutóbbi gasztronómiai vonatkozású nagy találkozásom a kölessel történt.A boltot,ahova natúr termékekért jártam átadták,átalakították.Hűséges vásárlóként kétszer is elmentem,de mivel a felét nem kaptam annak amit megszoktam s az új eladók is idegenek voltak,így a vásárlás sem volt annyira örömteli.Új üzlet után néztem.Ott pedig egy barátságos tulajdonos hölgy
miután
összeszedtem amire szükségem volt,finoman,egyáltalán nem tolakodóan ajánlotta,hogy nézzek körbe
egy másik polcon is.Nos,ott akadt meg a szemem a kölesen.Vettem egy csomaggal,aztán hazafelé azon gondolkodtam,hogy ha ezt főzöm egyik ebédre a férjem kidob a lakásból...Tévedtem,nem így történt:)KölesrizottóTalán nem a legjobb névválasztás,hisz rizs egyáltalán nincs benne,de leginkább a rizottóra hasonlító,nekem még jobban is ízlő étel.Kedvcsinálónak
megemlítettem ebéd előtt
a köles jótékony hatásait,úgymint:a legtáplálóbb gabonaféle és az egyetlen,amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz.Lúgos kémhatású,értékes telítetlen zsírsavakban,gazdag vitaminokban,ásványi anyagokban.Rákmegelőző,késlelteti az öregedési folyamatokat.Gyulladáscsökkentő,szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású,elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását.Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök a fogak és a szem állapotára.Magas káliumtartalma szabályozza a szívizom ritmusát és működését,megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és a vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor.A válasz
pedig a következő
volt:nem baj,ha egészséges,így is nagyon finom.Hozzávalók:egy bögre(kb.2 dl)kölesfél csirkemellfiléegy kisebb cukkíni,friss bazsalikom,egy paradicsom,2 gerezd fokhagymasó,bors,olívaolajA kölest átmosom,majd háromszoros mennyiségű,enyhén sós vízben felteszem főni.A csirkemellet apróra kockázom.Olívaolajon átpirítom,majd mellédobom a felkarikázott cukkinit.Pár perc sütés,pirítás után sózom,borsozom és belereszelem a fokhagymát.Elzárom alatta a tüzet,majd hozzáöntöm a megfőtt kölest és a felkockázott paradicsomot.Friss bazsalikommal megszórom és meglocsolom még kevés olívaolajjal.Ez az étel hús nélkül is finom,laktató.De variálható
is az otthon található zöldségek felhasználásával.Én legközelebb baconnal és zöldspárgával fogom elkészíteni.Amúgy a kölessel nagyon jól kiváltható a rizs,tarhonya vagy burgonyaköret.Akkor főzésnél beledobok egy kis fej vöröshagymát vagy fokhagymát,ami jobban passzol az ételhez.Ha megfőtt,apróra
vágott petrezselyemmel megszórva tovább gazdagítható az íze.