Zöldséges májgombócleves

  • 2013.03.22.
  • 4

FüggőségEgy tányér leves.Nekem olyan mint a drog.Rabja vagyok,egyetlen napot sem tudnék nélküle elképzelni.Főhet hosszú órákig mint a húsleves,de elkészülhet pár perc alatt is mint a rántott leves.Mindegy,csak leves legyen.Imádom az összeset.Zöldséges májgombóclevesSokáig féltem májgombócot készíteni.Aztán egyszer kipróbáltam,és azóta is gyakorta kerül a tányérunkra.Főleg így zöldségesen,de maradék húsleveslébe is
tettem már és úgy is nagyon finom.Apróra szaggatva egyrészt nem kell félni,hogy "kiugrik a tányérból"mikor felvágjuk.Másrészt így lehet lágyabbra készíteni a masszát,úgyhogy nagyon finom,lebegős
apró gombócok lesznek belőle.
Hozzávalók(4 tányér):2
közepes fej vöröshagyma1
közepes fehérrépa2
közepes sárgarépaegy-egy szelet karalábé és zellermaroknyi fagyasztott(idényben friss)
zöldborsó2 csirkemájfél zsemlezsemlemorzsa
1 egész tojásolaj,só,borscsokornyi petrezselyemA zöldségeket apróra kockázom.A hagymát olajon megdinsztelem.A felét kiveszem egy tálba.A többi hagymára rádobom a felkockázott zölségeket és fedő alatt párolom úgy 6-8 percig.Csak ekkor sózom,borsozom,és engedem fel kevés vízzel.Hozzáteszem a borsót,majd közepes lángon a zöldségeket puhulásásig főzöm.Közben a félretett hagymához teszem a megtisztított,nagyobb darabokra vágott májakat,a vízbe áztatott,kicsavart zsemlét,a tojást a petrezselyem felét és sót,borsot.Botmixerrel pürésítem.Majd annyi zsemlemorzsát keverek bele,hogy a nokedlitésztánál lágyabb masszát kapjak.A levest felengedem még egy kevés vízzel,hagyom felforrni,majd nokedliszaggató segítségével beleszaggatom a májpépet.Újra felforralom,ha szükséges utánaízesítek s végül beleszórom a petrezselyem másik felét.

Címkék

Leves