Rántott zöldségek remulade mártással

  • 2013.02.28.
  • 0

Érzitek?Van valami a levegőben...Üde,friss,pezsgő.A szellő már nem csípős hanem simogató.A reggeli fény,a madarak víg éneke,a rámkacsintó napsugár és a
természet illata mind-mind a tavasz érkezését ünneplik.Az itt-ott még fehérlő
kisebb hókupacok pedig olyan valószínűtlenek.Ma lemostam a lépcsőket,teraszokat.A víz többszöri csere mellett is mindig sárrá változott.S ahogy elnéztem jónéhány napra ad elfoglaltságot a tél és a rengeteg hó nyomainak eltakarítása.Pedig azt gondoltam,hogy nem tudok majd mit kezdeni a hirtelen jött szabadidőmmel.De már nem aggódok.Azon
a néhány
délelöttön,amikor a kislány
a bölcsiben játszik,s én is letudtam a szokásos elfoglaltságaimat lesz időm
rendbetenni a ház környékét és a kertet.Már most ezer
tervem van újabb veteményesek kialakítására,még több zöldség-gyümölcs termesztésére.Rántott zöldségek remulade mártássalA panírozás nem a szívem csücske.A rántott húshoz néhány kivételtől eltekintve neki sem állok.De a zöldségek...na azokért bármikor hajlandó vagyok összekenni annyi edényt,és a fél konyhát.Hiába érződik a tavasz,a zöldségkínálat még jobbára ezekre korlátozódik.De így annyira finomak,hogy mindig többet készítek,mint ami délben elfogyna.Mert este,hidegen is szívesen esszük.A rántott zöldségekhez gombát,hosszában szeletelt fehér-és sárgarépát,felkarikázott burgonyát,óvatosan karikákra vágott vöröshagymát készítek elő.Ezenkívül ha van itthon brokkoli akkor abból is teszek hozzájuk,vagy szoktam lefagyasztani karfiolt panírozva,és abból is veszek elő párat.A zöldségeket sózom.Lisztbe,tojásba,majd zsemlemorzsában megforgatva bő,forró olajba dobom,majd kissebb lángon
sütöm őket készre,több részletben.Ezeknek a zöldségeknek nem kell előfőzés, pár perc alatt annyira átpuhulnak,hogy élvezhetőek legyenek,de megtartsák az ízüket.Egyedül a karfiolt szoktam előfözni,épp ezért ősszel,egyszer elszórakozok egy nagyobb adaggal és panírozva lefagyasztom.Majd fagyott álapotban dobom őket az olajba,és néhány perc alatt megsütöm őket.A remulade mártáshoz egy tojás sárgájához mokkáskanálnyi mustárt és néhány csepp citromot adok.Folyamatosan keverem habverővel s közben csepegtetve hozzáadok egy dl napraforgóolajat.Kevés sóval,frissen őrölt fehérborssal és cukorral ízesítem.Majd belekeverek egy apróra vágott közepes méretű csemegeuborkát,és ha van bontva,akkor néhány kapribogyót,szintén apróra vágva.Ugyan a remuládéba nem kell,de én szoktam egy dl-nyi joghurtot is keverni,szerintem így könnyebb és pikánsabb ízű.