Tökös mákos rétes

  • 2018.01.24.
  • 9

Hozzávalók 2 rúdhoz: 8 réteslap, 6 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 4 evőkanál tejföl, 25 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 40 dkg reszelt sütőtök, 4 evőkanál búzadara, porcukor.Elkészítése: A sütőtököt egy edénybe tesszük, 2-3 evőkanál vizet öntünk alá, majd gyakran átkavarva megpároljuk(nem kell szétfőnie, csak épp ne legyen nyers). A vajat felolvasztjuk, összekeverjük az olajjal. A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel. A mákot összevegyítjük a cukorral. 4-4
réteslapot egymásra fektetünk, mindegyiket lekenjük a vajas-olajos keverékkel, megszórjuk a búzadarával és meglocsoljuk a tojásos-tejfölös keverékkel(egy keveset félreteszünk belőle). Rászórjuk a tököt majd a cukros mákot és a keskenyebb oldalról kezdve feltekerjük. A két rétesrudat tepsibe helyezzük és lekenjük a félretett tojásos-tejfölös keverékkel. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 percig sütjük, az utolsó 5 percben felső sütést alkalmazunk. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Tippek:A lekenéshez a vaj és olaj helyett használjanak kacsazsírt, sokkal finomabb lesz a végeredmény.A gríz helyett darált diót is lehet használni, tökéletesen felszívja a fölösleges nedvességet.
A rétest milyent lekentük, azonnal süssük, különben elázik a tésztája.
Mindig forró sütőbe tegyük, hogy gyorsan süljön.A rétes langyosmelegen a legfinomabb