Ünnepi töltött zsemlekoszorú

  • 2017.12.20.
  • 5

Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt,
2 dl tej, 2 evőkanál
joghurt, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál só, 7 g szárított élesztő;
a töltelékhez: 15 dkg sonka, 15 dkg sajt;a mázhoz: 8 dkg rizsliszt, 0,9 dl langyos víz, 7 g szárított élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, kevés só.Elkészítése:
1.
A tészta hozzávalóit egy tálban megdagasztjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük.
2. Lisztezett deszkán 20 részre osztjuk,
mindegyik darabot gombóccá gyúrjuk.
3. A sonkát meg a sajtot kis kockákra vágjuk. A tésztákat kerekre nyújtjuk, közepükre tölteléket teszünk.4. Egyenként kézbe vesszük, a tészta szélélt középen összefogjuk és szép kerekre formázzuk.5. Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe tesszük, a belső sorban 7, a külső sorban pedig 13 zsemlét. Középre egy kisméretű hőálló tálat teszünk.
6. A máz hozzávalóit összekavarjuk, míg a zsemlék pihennek, 10 percig meleg helyen kelesztjük.
7.
A tejföl sűrűségű mázat egy ecset segítségével a zsemlékre kenjük. Újabb 10 percig pihentetjük.
8. Előmelegített sütőben, 180 fokon,
30-35 percig sütjük.