Paradicsomos harcsaleves bográcsban

  • 2017.07.27.
  • 2

Hozzávalók 6 személyre: 1,5-2 kg-os harcsa, 4-5 db. apróbb hal(elmaradhat), 10 dkg füstölt szalonna, 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 3 paprika(2 zöld, 1 piros), 1-2 csípőspaprika, 3 paradicsom, 2 sárgarépa, 1 szelet zeller,
3-4 krumpli, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, 1 teáskanál fűszerpaprika, petrezselyemzöld, lestyán, citrom. Elkészítése: A halakat megmossuk, a harcsának levágjuk a fej-és farokrészét, a törzset pedig „patkóra”
vágjuk, a szeleteket sózzuk, borsózzuk. A felhevített bográcsban az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, majd a paprikákat, a kockákra vágott sárgarépát meg zellert.
Összesütjük, beletesszük a csípőspaprika felét és levesszük a tűzről, rászórjuk a fűszerpaprikát, leöntjük a borral és felöntjük vízzel. Beletesszük a fej- és farokrészt, az apró halakat, sózzuk, borsózzuk és forrástól számítva, kb. 30 percig főzzük. Ekkor beletesszük a kis kockákra vágott krumplit, a paradicsomot, a halszeleteket meg az áttört fokhagymát, rászórjuk a felaprított zöldfűszereket, majd kavarás nélkül további 15 percig főzzük. A végén citromlével és a megmaradt csípőspaprikával ízesítjük. Levesszük a tűzről, 10-15 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.