Tavasz torta

  • 2017.04.09.
  • 3

Hozzávalók:
a lapokhoz: 45 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál citromlé,
kevés teja sziruphoz: 1 dl víz, 1 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál citromléa krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg fehér csokoládé pasztilla (minim
28 % kakaóvaj-tartalommal),
1 dl 33%-os
tejszín, 1 teáskanál vanília kivonata díszítéshez: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, ételfestékElkészítése:
A lapokhoz a lisztben elmorzsoljuk a vajat, rászitáljuk a porcukrot, a sütőport, a sót meg a kakaót és összekeverjük. A keverék közepébe egy mélyedést alakítunk, beletesszük a tojásokat, a tejfölt, a citromlével felhabosított szódabikarbónát, majd villával összekeverjük és beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Szükség szerint kevés tejet is adunk hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Hét részre osztjuk, fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük. A tésztákat
rendre kivesszük,
sütőpapíron, kb. 23 cm átmérőjű, kerek formára kinyújtjuk és tepsi hátán, közepes hőfokon, 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki! A megsült és kihűlt lapokat egymásra helyezzük, ráteszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát vagy tányért és levágjuk a lapok szélét.
A szirup hozzávalóit összekeverjük.
A krémhez a tejszínt felmelegítjük, beletesszük a csokoládé pasztillákat és egynemű krémmé dolgozzuk. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, mikor kicsit még langyos, belekavarjuk a szintén szobahőmérsékletű vajat meg a vanília kivonatot. A krémet 7 részre osztjuk, megtöltjük
a sziruppal kissé meglocsolt lapokat, az utolsó adag krémmel kívül is lekenjük a tortát, majd hűtőbe tesszük.
A díszítéshez a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel és lassú tűzön megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha vajat kikavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a szobahőmérsékletű lisztpépet. A krém felét világoszöldre színezzük, bevonjuk vele a tortát, a megmaradt krémet pedig tetszés szerint színezzük és feldíszítjük velük a tortát.