Pashka avagy Orosz tehéntúrós desszert

  • 2017.04.06.
  • 6

Egy újabb húsvéti hagyományos desszert Oroszországból
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só,1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl,
15 dkg aszalt barack és mazsola, 5 dkg mandulaforgács, színes cukorgyöngyök.Elkészítése: Az aszalt barackot apróra vágjuk, majd a mazsolával együtt együtt,10 percig vízben áztatjuk. A mandulaforgácsot serpenyőben
aranybarnára pirítjuk. A tehéntúrót szitán áttörjük, kézi mixerrel belekeverjük a nagyon puha vajat, majd hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot, a porcukrot meg a tojássárgákat és összekavarjuk. A végén beleforgatjuk a tejfölt, a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket és a mandulaforgácsot. A masszát gézzel bélelt formába tesszük, 12 órát hűtőben hagyjuk lecsöpögni és dermedni. Másnap tányérra borítjuk és cukorgyöngyökkel díszítjük.
Megjegyzés: A pashkat egy speciális, piramis formájú, népművészek által,
fából készült szerkezetbe rakják, melynek a
két szemben lévő oldalára X és B betűk vannak faragva(Христос Воскресе-Krisztus feltámadott
).
Helyettesíteni újabban, műanyag virágcseréppel szokták, vagy egyéb lyukacsos aljú formával.