Kakukkfűves vargányaleves

  • 2016.09.29.
  • 5

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vargánya gomba, 35 dkg krumpli, 1 hagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál olaj,
2 dl tejszín, só, bors, kakukkfű, petrezselyemzöld. Elkészítése: A vargányát megmossuk, 1-2 gombát szeletekre vágunk a többit pedig kockákra. A hagymát meg a krumplit megpucoljuk, megmossuk, előbbit apróra, utóbbit pedig kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A vajat az olajjal együtt felhevítjük és a szeletekre vágott gombát megsütjük benne, majd szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát és összesütjük. Megszórjuk borssal meg kakukkfűvel, megsózzuk, beletesszük a krumplit és felöntjük vízzel. Addig főzzük, míg a krumpli megfő, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejszínt. Ha szükséges, még megsózzuk a levest, 1-2 percig forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és lefedve, 15 percig pihentetjük. A megsült gombaszeletetekkel tálaljuk.