Kökénylikőr

  • 2013.11.08.
  • 3


A kökényt október végén, november elején kell szedni, amikor már megcsípte a dér, mert akkor kicsit veszít a fanyarságából és édesebb lesz. Mi sokkal
hamarabb szedtük, ezért 2 órára betettem a fagyasztóba és utána használtam fel. Természetesen előtte megmostam és megszárítottam.1 kg kökényt egy 4 literes üvegkannába tettem és kézzel kissé összenyomkodtam a szemeket. Felöntöttem 1 liter 52 fokos gyümölcspálinkával és néha felráztam. 5 hét után leszűrtem, 5 dl vizet felforraltam 40 dkg cukorral, és miután kihűlt rátöltöttem a pálinkára. Minél többet áll, annál jobb. Gyönyörű színe lett és finom, aromás íze van. A kökény C-vitaminban gazdag , a belőle készített bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Daganatos betegségekben is ajánlott fogyasztani.