Sonkás krumplisaláta tyúkhúrral

  • 2013.05.14.
  • 8


Hozzávalók 2 személyre: 4 krumpli, 15 dkg sonka, 4 zöldhagyma, 1 nagy marék tyúkhúr, 3 vőkanál olívaolaj,1 teáskanál cukor, 1 citrom leve, só, borsElkészítése: A krumplit megmossuk és héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a salátalevet. A hagymát karikára vágjuk, hozzáadjuk az olajat, 2-3 evőkanál vizet, a cukrot, a citromlevet, sózzuk, borsózzuk és jól összekavarjuk. A megfőtt krumplit leszűrjük, héját pedig lepucoljuk. Karikára vágjuk és még melegen a salátalébe keverjük. A sonkát előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk, kevés olajon ropogósra sütjük és hozzáadjuk a salátához. Végül belekeverjük a megmosott tyúkhúrt is.
A tyúkhúr népies nevei: libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr, tyúkbegy
Egyéves növény, de ősszel csírázva áttelelő növény, vékony, finom szálú gyökerekkel. A 10-15 cm hosszú szára többnyire a földön fekvő vagy felemelkedő, igen ágas, az egyik oldalán végighúzódó szőrsávval. A levelek tojás alakúak, az alsók nyéllel, a felsők nyél nélkül illeszkednek a szárhoz, 1-2,5 cm hosszúak. Virágai hosszú, vékony kocsányon a levelek hónaljában fejlődnek, fehérek. A kocsány a virágzás után lehajlik, majd később ismét felemelkedik.
A mezei tikszemmel téveszthető össze. Vigyázat, ez mérgező növény. Fontos különbség, hogy ennek a virágszíne piros vagy kék színű, ha nem virágos példányt találunk, akkor a levelek alsó lapját nézzük meg, ha azon apró feketés pontokat találunk, ne fogyasszuk. Mindenhol előfordul, szántókon, kertekben, szőlőkben, a nem művelt és nem bolygatott helyeken, erdei utakon, cserjésekben, vízparton, nedves réteken. Amikor elég nedvesség áll a rendelkezésére, mindig jól csírázik. Ezért öntözött kertekben terhes gyom. Lefekvő oldalágai minden csomónál legyökereznek, szőnyegszerűen borítja a talajt. A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét.Forrás:
Terebes.hu