Lievito Madre kovász készítés

  • 2017.11.03.
  • 2

Lievito - Madre kovász készítéseA lievito madre
egy olasz
fajta kovász, lefordítva anyakovászt jelent.Ez a kovász lisztet, mézet, vizet, olíva olajat tartalmaz.Állítólag nagyobb a tűrőképessége mint etetés mint éhezés terén.Használható, kenyérhez, péksüteményhez és mindabba amibe a hagyományos kovász kerülne.Elkészítése kicsit több napig tart de megéri.
Hozzávalók:-kenyér liszt, vagy rétes liszt, vagy tönköly liszt, vagy rozs liszt-méz-hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj-víz-csírátlanított üveg 2dbElkészítés:1. nap
A kovász indítása tk tönköly lisztből-Egy tálba öntöttem 20 dkg tk tönköly lisztet, 10 kg langyos vizet, 2 dkg mézet.Ezt alaposan összekevertem, összegyúrtam. (Akkorára formáztam hogy az üvegbe bele tudjam helyezni.)-Lekentem kevés olíva olajjal, beleraktam az üvegbe, ollóval kereszt alakban bevágtam.-Tetejét lezártam.-Szoba hőmérsékleten
érlelődik.2. nap-Növekszik a kovász.-Ha nem indul meg a növekedés
mert nem elég a hőmérséklet ajánlatos a mikrósütőbe
költöztetni. Az enyém fázott, költözött.-A mikrósütőben
3-4 dl vizet melegítettem, majd a kialakult pára már elindította a kovászt útjára. Ezt 2 x megismételtem a
nap végére már így nézett ki.3. nap-Kivettem az üvegben lévő kovászpalántából 10 dkg-ot, ágy tálban
hozzáadtam 10 dkg lisztet, 50 ml langyos vizet. Alaposan összedolgoztam, tetejét lekentem kevés olíva olajjal, ollóval kereszt alakban bevágtam és egy másik
üvegbe raktam.-Az üvegben maradt kovász palántánkat kidobjuk.4. nap-Növekszik a
kovász a
mikrósütő
biztosította állandó hőmérsékletben.-Ha szükséges a
2. napnál leírt hőmérséklet növelés megismételhető.5. nap-Kivettem az üvegben lévő kovász palántából 10 dkg-ot. Egy tálban hozzáadtam10 dkg lisztet és 50 ml langyos vizet. Alaposan összedolgoztam.-Lekentem olívaolajjal, kereszt alakban bevágtam, egy másik üvegbe tettem, lezártam.Hűtőszekrényben érleltem tovább 4 napig.
Ideális hőmérséklet 6 °C-Az üvegben maradt kovászpalántát kidobtam.6. 7. 8. napHűtőszekrényben érik a kovász.9.nap-Kivettem a kovász palántámból 10 dkg-ot, 50 ml langyos vízzel alaposan elkevertem, majd hozzáadtam 10 dkg kenyérlisztet. alaposan összegyúrtam, gombócra formáztam, felületét lekentem olajjal és keresztbe bevágtam.-Tisztára mosott üvegbe került, aminek a tetejét most is lezártam.-Hűtőszekrényben érleletem tovább 5 napig.10. 11. 12. 13.napHűtőszekrényben érik a kovász.14. nap-A kovász palántából kivettem 10 dkg-ot elkevertem 50 ml langyos vízzel, majd 10 dkg kenyér liszttel elkevertem.-Gombóccá formáztam, felületét
leolajoztam és ismét ollóval bevágom. Tisztára mosott üvegbe rakom amit lezárok.-Hűtőszekrénybe teszem
4 napra.15.16.17. nap-Hűtőszekrényben érik a kovász.18. nap-A növekvő kovászból kiveszek 10 dkg-ot, alaposan elkeverem 50 ml langyos vízzel, hozzáadok 10 dkg kenyér lisztet.-Összegyúrtam, tiszta üvegbe raktam, lezártam-Hűtőszekrénybe tettem 4 napra.19. 20.21.
-Hűtőszekrényben érik a kovász.22 nap-A kovászból kivettem
10 dkg-ot,
elkevertem 50 ml
langyos vízzel, hozzáadtam 10
dkg kenyér lisztet, összekevertem. Tiszta üvegben, lezárva a
konyhapulton pihent 24 órát.-A 24 óra elteltével a kovász elkészült, használható a sütésre.A maradék kovászból, ami
a 10 dkg kivétele után maradt, édes kovászt készítettem.A Levito Madre kovász elkészítésében a

Vadkovasz suli blogról inspirálódtam.Köszönöm Editnek a segítséget.Kenyérsütéshez sütőkő, kelesztőkosár, sütőlemez, sütőforma... a www.sutnifozni.hu konyhafelszereléstől.
Sütéshez eszközökben partnerem a www.sutnifozni.hu konyhafelszerelési webshop