Fűszeres kalács

  • 2015.04.06.
  • 9

Zöld fűszeres foszlós kalács, egész évben készíthető. Reggelihez vajjal, húsvétkor sonka
mellé.Hozzávalók:50dkg
finom liszt1ek


cukor1ek


só1dl


tej2dkg

élesztő-friss2tk


kömény-egésznéhány szál rozmaring-aprítva3ek


lenmag-szezámmag vegyesen1db


tojás1db


tojás sárgája2dl


habtejszín-magas zsírtartalmú2dkg

vajtetejét vízzel lefújniElőkészítés:A meglangyosított tejbe beleszórtam egy kevés cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, összekevertem, tejére kevés lisztet szórtam és megvártam míg felfut.Elkészítés:A tálba szitált liszthez adtam a maradék cukrot, sót, fűszereket, magokat, tojást, tojássárgáját, felfutott élesztőt,majd apránként a habtejszínt. A dagasztás vége felé a vajat.Amikor a tészta fényes, nem ragad a tálhoz, kelesztőtálba
tettem-nem liszteztem a tálat.Tetőt rázárva szobahőmérsékleten kb 45-50 perc alatt duplájára kelt.A megkelt tésztát munkalapra fordítottam, lisztezést nem igényelt, átgyúrtam és 4 egyforma részre osztottam, gömbölyítettem.Letakarva még kb 20 percet kelt.A cipókból
egyesével rudakat sodortam és a négy rudat összefontam.A kalácsot sütőpapírral leterített
sütőlapra
fektettem, tetejét vízzel fújtam le. kb 30perc további kelesztés után
190°C-ra előmelegített sütőben
kb 40perc alatt megsült.Mivel nem akartam fényes felületű kalácsot, csak világosat, félidőben alufóliával letakartam.





tálaláshoz kínáló tálak






































www.sutnifozni.hu