Fűszeres kalács
- 2015.04.06.
- 9
Zöld fűszeres foszlós kalács, egész évben készíthető. Reggelihez vajjal, húsvétkor sonka
mellé.Hozzávalók:50dkg
finom liszt1ek
cukor1ek
só1dl
tej2dkg
élesztő-friss2tk
kömény-egésznéhány szál rozmaring-aprítva3ek
lenmag-szezámmag vegyesen1db
tojás1db
tojás sárgája2dl
habtejszín-magas zsírtartalmú2dkg
vajtetejét vízzel lefújniElőkészítés:A meglangyosított tejbe beleszórtam egy kevés cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, összekevertem, tejére kevés lisztet szórtam és megvártam míg felfut.Elkészítés:A tálba szitált liszthez adtam a maradék cukrot, sót, fűszereket, magokat, tojást, tojássárgáját, felfutott élesztőt,majd apránként a habtejszínt. A dagasztás vége felé a vajat.Amikor a tészta fényes, nem ragad a tálhoz, kelesztőtálba
tettem-nem liszteztem a tálat.Tetőt rázárva szobahőmérsékleten kb 45-50 perc alatt duplájára kelt.A megkelt tésztát munkalapra fordítottam, lisztezést nem igényelt, átgyúrtam és 4 egyforma részre osztottam, gömbölyítettem.Letakarva még kb 20 percet kelt.A cipókból
egyesével rudakat sodortam és a négy rudat összefontam.A kalácsot sütőpapírral leterített
sütőlapra
fektettem, tetejét vízzel fújtam le. kb 30perc további kelesztés után
190°C-ra előmelegített sütőben
kb 40perc alatt megsült.Mivel nem akartam fényes felületű kalácsot, csak világosat, félidőben alufóliával letakartam.
tálaláshoz kínáló tálak
www.sutnifozni.hu