Bagett

  • 2015.02.04.
  • 9

Hozzávalók:











50dkg
kenyér liszt20dkg
öregtészta2tk



só2ek


olaj3dl



langyos víz1.5dkg
élesztő-friss



opcióként: magok szezám, kömény,Elkészítés:A lisztet tálba szitálom, összekeverem a sóval.
Közepébe mélyedést formázok, belecsipkedem kisebb-nagyobb darabora az öregtésztát, beleöntöm a vizet és az olajat, majd rámorzsolom az élesztőt.Megdagasztom géppel, mikor már nem tapad
a tál oldalához a tészta kelesztő tálba öntöm, tetejét rázárom. kb 45-50 percig kelesztem, kelesztés alatt ha
ledobta a tál a tetőt újra rázárom.A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre öntöm, átgyúrom, 4 egyforma darabra osztom, gömbölyítem, letakarva kb 15 percig pihentetem. Bagett sütő hosszúságúra formázom.A megformázott a bagetteket,
bagett sütő lemezre
rakosgatom, letakarva kb 40-50 perc alatt duplájára kel.A megkelt bagetteket lepermetezem vízzel, megszórom magokkal és 210°C -ra előmelegített sütőbe tolom, aminek az aljába
kicsi edényben vizet raktam.Kb 25-30 perc alatt megsül.Kiegészítés:öregtészta:hozzávalók: 50dkg kenyér liszt, 1tk só, 3dl langyos víz, 1dkg friss élesztőelkészítés:kelesztő tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót, a vízben elkevert élesztőt, ráöntöm a lisztre. Összegyúrom-ezt dagasztani nem kell. Rápattintom a kelesztő tál tetejét, és a konyhában
10-12 óra alatt érlelődik. A hosszú idő alatt többszörösére kel,
nyúlós állagú tésztává alakul.Kelesztő tálban lezárva, hűtőben tárolva több hétig eltartható.A felhasználástól függően több kenyérhez elegendő ez a mennyiség.Öregtésztáról
többet ittVekniformázásról többet
itt































bagett sütő lemez


























kelesztő tálak kicsi közepes nagy óriás