Görögös rakott krumpli

  • 2012.09.23.
  • 3

Azt azért nem merném állítani, hogy így kell készíteni az igazi görög rakott krumplit. Mert nem tudom, hogyan kell. De az íze teljesen olyan, mint az egyik zacskós porokat gyártó cég késztermékéé, és az finom, akár van köze a görög változathoz, akár nincs! Ezért hívják szegénykémet csupán görögösnek.Picit variáltam a hozzávalókat és mivel ez volt az új sütő harmadik próbálkozása, a tetejére kerültek "csupasz" krumpliszeletek is, mert olyan szép ropogósra süt az új családtag :). (Mivel rétegeztem a krumplit és a húst, tettem még bele keményre főtt tojásokat is szeletekre vágva, de ha nem rétegzünk, akkor ez elmaradhat.) Szóval, ne rétegezzük a hozzávalókat, hanem keverjünk mindent össze és úgy tegyük a sütőbe. Én is ezt a változatot írom le, a lenti kép csak a sütő "szuper" képességeit demonstrálja! Istenien ropogósak lettek a krumpliszeletek a rakott tetején...Ja, és jó ha előkészülünk, mert egy picit időigényes az előkészítés. Hozzávalók (2 főre):50 dkg krumpli25 dkg darált hús (sertés)1 db füstölt camping sajt (olyan tömlős változat, de jó helyette 10 dkg reszelt sajt is)2 dl tejszín (lehet több is, ha szaftosabbat szeretnénk)1 kisebb hagyma1-2 gerezd fokhagymasó, bors, oregánókevés olajFőzzük meg héjában a krumplikat. Tegyük őket félre hűlni. (Ezt akár előző nap is megcsinálhatjuk, ha van időnk, kedvünk stb.!)Készítsük el a húsos ragut. Ehhez az apróra vágott hagymát kevés olajon futtassuk meg, tegyük rá az igen apróra vágott fokhagymát is. Jöhet a darált hús, fűszerezzük sóval, borssal és oregánóval. Süssük fehéredésig, majd adjuk hozzá a sajtot és öntsük fel a tejszínnel. Kb. 1 perc alatt főzzük össze egy picit.A krumplit fosszuk meg a héjától, vágjuk vékony karikákra. Óvatosan forgassuk össze a húsos raguval, majd öntsük egy kevés olajjal "kikent" sütőtálba. Süssük kb. 30-35 percig, a végén megszórhatjuk a tetejét egy kevés reszelt sajttal is!