Emese tiramisu tortája

  • 2018.07.13.
  • 2

Olasz mandulatortaHozzávalók :10 dkg hámozott mandula4 tojás10 dkg cukor5 cs. vaníliás cukor5 dkg liszt1 tk. sütőpor1/2 citrom reszelt héjakevés citromlé50 dkg mascarpone1 vaníliarúd6 dkg porcukor2 ek. mandulalikőr2,5 dl tejszín10 dkg ét tortabevonó5 dkg mandulapehely1 ek. kakaóporElkészítése: A mandulát durvára daráljuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd beleforgatjuk a sütőporral, mandulával, citromhéjjal elvegyített lisztet. Apránként hozzáadjuk a citromlével keményre vert tojásfehérjét. Margarinnal kikent, kilisztezett 26 cm-es kapcsos formába tesszük és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 40 percig sütjük. A mascarponét a vaníliavelővel, a porcukorral és a mandulalikőrrel simára keverjük. Beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a krémet a kihűlt tortalapra simítjuk. A tortabevonót vízfürdőn megolvasztjuk, hideg tepsi hátára simítjuk, és hűvös helyre tesszük. Ha megdermedt, csokiforgácsokat faragunk belőle. A mandulapelyhet aranybarnára pirítjuk, ezzel és a csokiforgácsokkal díszítjük a tortát, végül kakaóporral meghintjük.
(Ez
a torta alap, amit mindig másképpen készitek, attól függ, hogy milyen olajos mag van itthon. A krém: mascarpone (tiramisu). Hogy kemény legyen zselatint teszek bele. A krémbe is lehet különböző dolgokat bele tenni, ízesíteni - Emese)