mynelli Morzsás szilváslepénye

  • 2018.02.13.
  • 2

Hozzávalók:Tészta:15 dkg margarin,20 dkg liszt,1 tojás,5 dkg cukor,1 dl tej,2 dkg élesztő,csipet só,1-1,5 kg szilva.2-3 tk őrölt fahéj,Az édes morzsához: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt. (*a tészta tetejére!)Elkészitése:A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni. Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk! A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa. Langyosra hűlve vágjuk csak fel!* Nagyon hig lett a tészta, talán, mert (csak szemre) az ivópohár feléig öntöttem a tejet!!!Raktam bele utólag még 2 ek. lisztet..Igy is híg lett – belesímítottam a sütőpapirral kibélelt tepsibe és egy kicsit felfelé „kentem” a tésztát.A kimagozott és felezett szilvákat felfelé raktam sorba a tészta tetejére és meghintettem a morzsával.A sütő nem volt előmelegitve, ezért kb 5 percet rászámolok a sütési időre…35 percig sütöttem 180C-on és még 5percet 140-en.(mynelli-től, régi kedves Picasa-s ismerősömtől sok éve kapott receptem)fotó: Nelly M