Vörösáfonyás csirkekuglóf

  • 2018.01.31.
  • 7

Hozzávalók:2 kg csirke és pulykamell vegyesen 20 dkg kemény sajt30 dkg szeletelt bacon (lehet 40 dkg is)10 db tojás2 közepes lilahagyma (zöldhagymával mutatósabb)20 dkg aszalt vörösáfonya (lehet több is, más is)4 gerezd fokhagyma2 teáskanál grill fűszerkeveréksó, borszsírzsemlemorzsa (nálam most zöldfűszeres)- a fenti mennyiség a nagyobb kuglóf formába valóA húst kis csíkokra vágom, sózom, borsozom és megszórom a grill fűszerkeverékkel.A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáadom a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát az apróra vágott lilahagymát, az aszalt áfonyát és jól összekeverem.A kuglóf formát jól kizsírozom, zsemlemorzsával bőven megszórom és kibélelem a bacon szeletekkel úgy, hogy azok körben lelógjanak a forma szélén.A fűszeres hús egyharmadát belerakom körben a formába, meglocsolom a tojásos masszával, majd újból hús, massza, hús és masszával fejezem be, végül ráhajtom a bacon szeletek lilógó szélét és 180 fokon kb másfél óráig sütömKihűlés után kiborítom a formából és felszeletelem.Tipp:
a kuglóf formát úgy béleljük ki a bacon szeletekkel, hogy azok mindenütt fedjék egymást, de sülés közben még így is összezsugorodnak és valamennyi lé kifolyhat, ezért
a kuglóf formát állítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a sülés közben esetlegesen kicsöpögő hús vagy tojáslé arra folyjon.
Vörösáfonyából és hagymából lehet többet is használni, a sok hús elbirja. Áfonya mellé (vagy helyett) aszalt sárgabarack, meggy stb is nagyon jó.Recept ötlet
Karcsi Főzdéje Csirkekuglóf és Kólás sült csirkecombCsirkekuglóf és Kólás sült csirkecomb