Muszaka

  • 2018.01.31.
  • 5

MUSZAKA (húsos, görög) 6 személyreHozzávalók:80 dkg padlizsán, só, bors, 50 dkg krumpli, 50 dkg paradicsom (jobb a héj nélküli konzerv) , 2 nagy fej v.hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk.oreganó, 1 csomó petrezselyem, 2+1 ek. olaj + ami a sütéshez kell.50 dkg darált hús (marha vagy bárány), 1 ek.paradicsompüré, 1 kk. cukor, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor vagy vermut, 1+3 tojás, 15 dkg reszelt gouda vagy juhsajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, szerecsendió, A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, hámozatlanul felkarikázzuk, 1 órára erősen besózzuk. A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk. A finomra vágott hagymákat 2 ek. olajon megfonnyasztjuk, rárakjuk a darálthúst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, cukrot, fahéjat, bort, zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön fedő nélkül 10 percig pirítjuk, levét teljesen elfőzzük. Kihűtjük, majd összedolgozzuk 1 tojással, és a sajt felével. A besamelhez rózsaszínűre pirítjuk a margarinon a lisztet, simára keverjük a tejjel, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. A maradék 3 tojást ketté vesszük, a sárgákat a besamelhez keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele kevés szerecsendiót. hozzáadjuk a maradék sajtot. A 3 tojásfehérjéből egy csipet sóval félkemény habot verünk, a leöblített, kinyomkodott padlizsánszeleteket beleforgatjuk, forró olajban, több adagban kisütjük (erős tűzön, hirtelen, pirosra). Papírtörlőre szedjük. A tepsit (tűzálló tálat) olajjal kikenjük, aljára karikázzuk a krumplit, sózzuk, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húsos ragut, elkenjük rajta a besamel felét, rárakjuk a padlizsán másik felét, a felkarikázott paradicsomot, végül bevonjuk a maradék besamellel.
200 fokra előmelegített forró sütőben, középső rácson, kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük. Kockákra vágva tálaljuk.