Möggyes jóság torta

  • 2017.06.09.
  • 5

- Jóság szelet után szabadon :) Piskótalapot sütök:hozzávalók 25 cm-es kerek formához:2 tojás2 evőkanál hideg víz4 evőkanál cukor4 evőkanál rétes liszt1 mokkáskanál vaníliás cukorcsipetnyi sóA tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverem.A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon ! kemény habbá verem.A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot.Vajazott-lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz 4-es fokozat) megsütöm (tűpróba!). Elzárom a gázt és a kicsit megnyitott sütőajtónál teljesen kihűtöm a piskótát.Elkészítem a möggyes krémet:40 dkg kimagozott möggyet (lehet befőtt is) leturmixolok. Adok hozzá 6 csapott evőkanál búzadarát, 5 púpozott evőkanál cukrot, 1 kávéskanál őrőlt fahéjat és 2 dl friss vagy befőtt möggylevet. Az egészet összekeverem és felfőzöm. Mikor felrorrt, még egy kicsit kevergetem, hogy a gríz jól megszívja magát és kész is. Azon melegében rákenem a piskótára és félre teszem hűlni.Elkészítem a pudingos krémet:2 tasak vaníliás pudingport összekeverek 6 púpozott evőkanál cukorral, felöntöm 6 dl tejjel és felfőzöm. Még melegen, de már nem forróan belekeverek 10 dkg vajat. Ezt a krémet a teljesen kihűlt möggyes rétegre simítom és az egészet hideg helyre teszem.Mikor teljesen lehült, a pudingos rétegre nagyon vékonyan möggylekvárt kenek.3 dl tejszínt 1 habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verek és a lekváros puding rétegre simítom. A hab tetejét villával megcifrázom és meghintem egy kevés őrölt fahéjjal.Pár órára hűtőbe teszem, utána szépen szeletelhető.16 szelet torta lesz ebből az adagból.