Pizza tészta és szósz

  • 2017.01.03.
  • 5

Hozzávalók:fél kiló liszt1 csapott evőkanál sófél evőkanál szárított oregáno1 tasak szárított élesztő1 teáskanál cukor3 deci langyos víz3 evőkanál olivaolaj (ha nincs oliva, jó más is) + kevés olivaolaj a tészta átkenéséhezegy csipetnyi őrölt
borsA lisztet meglangyosítom, beleszitálom egy tálba, hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és egy kevés őrölt borsot.Egy másik nagy keverőtálba beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot, majd a langyos vízzel és az olivaolajjal simára keverem.Kézi robotgéppel (lassú fokozaton) az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverem a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor a gépet magasabb fokozatra kapcsolva kb 6-8 perc alatt hólyagosra/simára dagasztom a tésztát.Utána azért még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a tésztacipót. Ezután egy kevés olivaolajjal bekenem a külsejét, hogy sehol ne száradjon ki, majd tálba rakom és konyharuhával lefedve, meleg helyen ! mintegy 45 perc alatt a duplájára kelesztem.Utána újra átgyúrom a tésztát majd 2 egyenlő részre osztom. Amíg az egyiket kinyújtom (kb jó 1 centis vastagságúra), addig lefedve, meleg helyen tartom a másik cipót. (Ha közben nagyon megkelne, akkor hűvösebb helyre teszem a tálat)A kinyújtott pizzatésztát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és ott iss még kb 15 percig pihentetem (ha annyi ideig elősütöm, hogy a tészta teteje picit száraz legyen, akkor nem issza be a szószt). Utána vékonyan megkenem pizzamártással és rárakom a feltétet (mikor mi van), megszórom reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben, 220 fokon (gáz 7-es fokozat) kb 20-25 perc alatt ropogósra sütöm (sütő és feltét függő, mikorra lesz jó).A fenti hozzávalókból vagy 2 db kerek, vagy egy nagy gáztepsi méretű pizza lesz,.Hozzávalók a szószhoz:1 nagy doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv1-2 evőkanálnyi sűrített paradicsom vagy ketchup2 evőkanál olivaolaj2 gerezd fokhagyma2 teáskanál szárított oregáno (vagy pizza fűszerkeverék)frissen őrölt fekete borssóA paradicsomokat lecsepegtetem, belerakom a turmixgépbe.Hozzáadom az oregánot, a megtisztított és fokhagymanyomón áttört fokhagymagerezdeket, az olivaolajat és a sűrített paradicsomot.Szórok rá egy kevés frissen őrölt borsot és sót, majd krémesre turmixolom az egészet.Ez az adag kb 4 pizzához elég.