Békebeli zserbó

  • 2016.12.21.
  • 9

Hozzávalóka tésztához:45-50 dkg liszt20 dkg zsír1 evőkanál porcukorfél tasak sütőporfél kocka élesztő1 dl tej1 tasak vaníliás cukor1 tojás + 2 tojássárgája2-3 ek tejföl (jó a joghurt is)a töltelékhez:30 dkg darált dió 20 dkg (vagy ízlés szerinti) cukor1 tasak vaníliás cukorreszelt citromhéj, rum(aroma)1 nagy üveg baracklekvára tetejére:1 tortabevonó (10 dkg)+ kevés étolajElkészítése:Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és könnyen nyújtható tésztává dolgozzuk. Nem kell megijedni, ha először ragacsos, de még kb 5 deka lisztet hozzáadva nagyon jó állagú lesz a tésztánk. Amíg elkészítjük a tölteléket, addig a tésztát egy szalvétaruhával leborítva félre tesszük.A diót, a cukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéját összekeverjük. A tésztát négy részre vágjuk, majd az elsőt kinyújtjuk és zsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük a rummal ízesített barack lekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-ával, rátesszük a második kinyújtott tésztát, majd lekvár, dió, amíg el nem fogy minden - legfelül tészta van. Megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozaton megsütjük. Ha kihűlt, csoki mázzal bevonjuk. (a nagy gáz tepsihez való a megadott mennyiség)