3:2:1 linzer

  • 2016.12.21.
  • 4

I.Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só + ízesíteni lehet kevés őrölt fahéjjal vagy reszelt citrom/narancshéjjal. A hozzávalókat összegyúrom, 1 órára beteszem a hűtőbe, utána kinyújtom és különböző formával kiszaggatom.180 fokos (előmelegített) sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb 8-10 perc alatt megsütöm.Ha kihűlt, tetszőleges ízű lekvárral vagy mogyorókrémmel megtöltöm (2-2 darabot összeragasztok) és/vagy olvasztott csokival díszítem. Lehet úgy is, hogy a virágforma linzerek talpát olvasztott csokiba mártom.II.Hozzávalók30 dkg liszt20 dkg margarin10 dkg porcukor1 tojássárgája1 tasak vaníliás cukor1/2 tasak sütőporreszelt citrom vagy narancshéjcsipetnyi só+baracklekvárElkészítésA lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a reszelt citromhéjat összekeverem, majd belemorzsolom a margarint, végül hozzáadom a tojássárgát és jól összedolgozom, cipóvá formázom.Fóliába csomagolom és kb.1 órára hűtőbe teszem.Utána tésztának a felét levágom és (vaníliás porcukorral megszórt) deszkán kb. fél cm vékonyra nyújtom. Különböző linzerkiszúró formákkal (virág vagy egyéb figurák) kiszaggatom (a lyukas tésztákat felvert tojásfehérjével megkenem és cukros vagdalt dióba mártom) és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.10 percig sütöm. Nem kell tovább, mert akkor megbarnul, megszárad nagyon.1-1 lyukas és teli virágformájú linzert baracklekvárral összeragasztok.Vaníliás porcukrot szitálok a tetejére és a lyukakba még pöttyintek egy kis lekvárt..Ha sima kör alakú kiszúróval szaggatjuk ki a tésztát, akkor minden másodiknak középébe kisméretű formákkal csillag vagy szív alakú lyukakat szúrjunk.