Palócleves

  • 2015.06.29.
  • 5

Hozzávalók: 1 kg csontos báránylapocka vagy comb (kb. 60 dkg színhús), feldarabolva(elvileg készíthetjük birka, sertés, marha vagy pulyka húsból is) 10 dkg füstölt szalonna 1 kg friss sárga hüvelyű zöldbab (tisztítva, darabolva mért súly) 3/4 kg krumpli3-4 szál sárgarépa 3-4 szál fehér répa
2 fej vöröshagyma édesnemes őrölt pirospaprika őrölt kömény babérlevélkapor sóa tálaláshoz: egy csokor összevágott friss kapor tejföl citrom (lime) vagy ecet A szalonnát felkockázom. és egy nagy fazékban kiolvasztom a zsírját. Hozzá adom a felaprított hagymát, és félig megpárolom. Bele teszem a húst és mostmár nagy lángon jól átpirítom. Megszórom pirospaprikával és az őrölt köménnyel, átkeverem. Pici vizet adok hozzá, beledobom a babérlevelet, sózom, fűszerezem és kis lángon 3/4 puhára párolom. Ekkor adom hozzá a babot ( közben felöntöm a szükséges mennyiségű vízzel is) ezzel is főzöm egy ideig. Mikor kezd a bab kicsit puhulni, jöhet bele a feldarabolt zöldség, végül a krumpli és 1-2 kis ágacska friss kapor.Amikor minden éppen puha, készen van. Tálaláskor ecettel vagy citrommal savanyítjuk (én limeot használtam, sokkal finobabb tőle), tejfölözzük és megszórjuk egy kis friss kaporral.
Puha fehér kenyér illik hozzá.Bográcsban főzve az igazi ! A palóc leves története