Töltött dagadó gombával, tojással - akár Húsvétra is

  • 2015.03.26.
  • 0

Egy közepes, kb 1 kg-os dagadót felszúrunk, kívül-belül besózzuk, borsozzuk.3 tojást keményre főzünk, kihűtjük, megtisztítjuk és apróra vágjuk.10 dkg húsos füstöltszalonnát meg egy fej hagymát felkockázunk és összepirítjuk 1 kis üveg, apróbbra vágott gombával. 3 db szikkadt zsemlét sós tejben kicsit megáztatunk, majd kinyomkodjuk. Összedolgozzuk 1-2 felvert nyers tojással és egy csokor vágott petrezselyemzölddel. Összekeverjük a többi hozzávalóval is, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tölteléket beletöltjük a dagadóba és hústűvel összetüzzük.A húst megkenjük hideg zsírral, egy kizsírozott kisebb tepsibe rakjuk és öntünk alá egy kevés vizet. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük közepes hőfokon. Ezután levesszük róla a fóliát és még addig sütjük, míg a hús szép piros nem lesz. Közben a kisült zsírral néha meglocsoljuk. Megvárjuk, míg legalább langyosra hűl és csak azután szeleteljük.Törött krumpli, krumplipüré, petrezselymes burgonya,- rizs illik hozzá, de vegyes zöldségkörettel is nagyon finom.Aki nem szereti a gombát, helyette tegyen bele 20 dkg csirkemájat. A főtt tojásokat egészben is beletehetjük a töltelék középbe.A betöltött húst sütés előtt még körbetekerhetjük bacon szalonna szeletekkel,. Süthetjük sütőzacskóban is.