Megkóstoltuk az új fagylaltokat a Damniczki Cukrász Manufaktúrában

  • 2017.05.28.
  • 6

Odakint tombolt a nyár legnagyobb budapesti vihara, de mi édes tudatlanságban végigkóstoltuk a legújabb fagyicsodákat. Damniczki Balázs erre a nyárra is rengeteg izgalmas újdonsággal rukkolt elő.
Idén áprilisban Damniczki Balázs első helyezést ért el a Carpigiani cég által szervezett Gelato World Tour magyarországi fagylaltversenyén. A zsűri a magyar versenyzők közül Damniczki Balázs fekete teás málnafagylaltját
ítélte a legjobbnak. Természetes hát, hogy ezt a fantasztikus ízpárosítást is meg lehet kóstolni. Nagyon málnás és csak picit fűszeres, önmagában is egy teljes desszerttel felér.
Ugyanilyen teljes desszerttel felérő kreáció a Rákóczi túrós süti hozzávalóit felvonultató nyalánkság. Ebben is olyan összetett zamatok vannak, hogy nem is kell mellé másfajta.
A
szomolyai fekete cseresznye más miatt érdekes. Az alapanyagot egy kis faluból hozzák és saját gyümölcsfeldolgozó üzemükben tartósítják, csakúgy mint a többi gyümölcsöt is. Így biztosak lehetünk benne, hogy csak a legjobb alapanyagok kerülhetnek a fagyikba.
Ha pedig valaki nagyon nem szokványos dolgokat szeretne kipróbálni, akkor keresse a pultban a kapros uborkát vagy a mentás zellert citrommal. Az uborkásból nyalintottam egy picit és bár elég extrém, van ennek is létjogosultsága.
Nagy kedvencem volt még a Dark Side nevű alkotás, amely egy nagyon sötét, fűszeres kakaó fagylalt. Szintén nagyon-nagyon összetett alkotás, minden falat más és más fűszeres ízt hoz a felszínre. Jó elmerülni benne.
El kell mondanom, hogy ez az a fagyizó, ahol a 40féle fagylalt önmagában is kulináris élmény-utazás. Nagyon gondosan raknak össze minden ízt, semmi sincs a véletlenre bízva. Rá kellett azonban jönnöm arra is, hogy a gyermekeimet egyszerűen nem érdemes magammal vinni, mert még nem igazán tudják értékelni ezt a forgatagot. Eleve nem túl kísérletező kedvűek, ami az új ízek kipróbálását illeti, így maradtak a tejcsokinál meg stracciatellánál. Mondjuk ezek is tökéletesek a maguk nemében, de a kínálat gerincét persze nem ezek alkotják.
Egyébként a környezet kialakítása, a fagyizó eleganciája is arra utal, hogy ezt az igazi ínyenceknek szánták, azoknak, akik meg tudják adni a módját akár egyetlen gombóc elfogyasztásának is.
Szóval, azt ajánlom, hogy olyan valakit vigyetek magatokkal, aki értékelni tudja a gondosan kitalált ízeket és élvezni tudja a nagyon különleges kreációkat is.

Címkék

Fagylalt Édesség