Inspiráció nyárra: a húsos, a vegán, az olvasmányos és az online

  • 2016.06.18.
  • 5

Furcsa kettősség jellemzi az evési szokásaimat: imádom a jó húsokat, főleg ha azok tényleg jól vannak megcsinálva, de napokig elvagyok növényi táplálékon is, ha éppen úgy alakul. Valószínűleg az lehet a háttérben, hogy az iparilag előállított hústermékek valahogy nem ízlenek már annyira. Viszont kaptam egy könyvet, amely pont arról szól, hogyan lehet tisztelettel bánni a hozzávalókkal, ha már egyszer olyan népség vagyunk, aki állatokat is megeszik. A másik pont ennek az ellentettje: azt mutatja meg, hogyan lehet kizárólag vegán módra főzőcskézni. És közben mégis kreatívnak maradni. A harmadik szereplőt azért választottam, mert hosszú-hosszú órákra ad olvasni valót, és van egy plusz hozzávalónk is: egy online tanfolyam.Kócsa László és Adorjányi Máriusz: BBQ expedíció
Miután már volt szerencsém tavaly nyáron Etyeken megkóstolni a Adorjányi Máriusz által készített húsokat, néha eszembe jut, hogy de jó is lenne itthon ilyesmivel kísérletezni. A gondolatot azonban mindig elhessentettem. Grillezős fajta vagyok és ez a lassú tüzes, füstölős történet, amit a BBQ jelent, valahogy távol áll tőlem.Most hogy alaposan átolvastam ezt a könyvet, látom csak, hogy micsoda komoly kultúrája van ennek a főzési módnak. Kezdve itt attól, hogy milyen fontos a megfelelő alapanyag - a tökéletes hús kiválasztása. Ha valaki 5-10-12 órát áldoz egy étel elkészítésére nem fog hozzá másfél hónap alatt feltápozott vizenyős csirkét használni.A könyv egyébként csak fele részben tartalmaz konkrét recepteket. Sokkal inkább egy mélyre ható utazás időn és téren keresztül. Rengeteg képpel és tökéletesen érthető leírásokkal hozzák közelebb a szmókerek világát. Ha végighaladunk a lapokon érthetővé válik minden apróság, amely szükséges a tökéletes végeredményhez: az eszközök, a fa, a fűszerek és szószok.Persze azért vannak jóféle elkészítési leírások is: sertés oldalas és a legnagyobb kedvencem a pulled pork. Mondjuk a töltött sertésláb sem lehet rossz. A marhák közül a szegy és az oldalas is tökéletes lehet, de a hagyományos pastramit is megkóstolnám szívesen.Lehet, hogy hamarosan benevezek egy mini alkalmatosságba, mert egyre többször fut össze a nyál a számban, ha a lassú tűzön-füstön való sütésre gondolok.Steiner Kristóf: Kristóf konyhájaÉs akkor egy jó nagy ugrással lépjünk át a vegán világba. Bizonyos szinten vonzó számomra a zöldségekre épülő táplálkozás, de egyelőre nem tudok kizárólag így élni. Kristóf könyve abból a szempontból a legjobb, hogy mindenre kínál húsmentes alternatívát: rengeteg receptben mutatja meg, hogyan váltsuk ki a sajtot és a tojást.Nekem a kedvenceim mégis azok a fogások, ahol nincs szükség semmilyen alternatív hozzávalóra, mert már eleve vegánnak lettek kitalálva. Az indiai lencseleves, a gazpacho, a kukorica-krémleves, a ratatouille. Nagyon erős lett a saláta-szekció: az articsóka aszalt datolyával és a balzsamos fügesaláta már előre látom, hogy nyári kedvencek lesznek.Imádtam az alternatív hamburgerezést, kezve a szószoktól, egészen a lencsés burgerpogácsáig. Már régóta kerestem egy ehhez hasonló receptet.Hogy teljes legyen a kép akadnak szép számban izgalmas édességek és sok-sok ital is. A gyömbéres cosmo-fröccsből elég sokat fogok nyáron legurítani.A leírások nyomokban nekem egy kicsit túl sok humort tartalmaznak, és néha nem egészen értem a vonalvezetést. Máskor viszont pont az a jó, hogy nem is annyira a recept a lényeg, hanem az a szemlélet és életigenlés, amely az egész könyvet áthatja. Ez alapján úgy tűnik, hogy vegánnak lenni szuper dolog!Mautner Zsófi: #gasztrocsajokÉrdekes módon újságosoknál kapható, magazin formátumú ez a kiadvány, amely bőven lehetne könyv is. Gyakorlatilag egész nyárra kínál valami olvasnivalót, annyira tömény, dús és sokoldalú.Ez a magazint nem annyira a receptek kedvéért olvastam, hanem mert fantasztikusan sokrétű bepillantást nyújt a gasztronómia világába. Igen, vannak benne csúcséttermek is szép számmal, de mindig mindent az ott dolgozó embereken - nőkön - keresztül mutat be.Legtöbben csak ábrándozunk arról, amit Zsófi csinál: végigeszi Isztambult és Berlint, aztán átruccan Varsóba, majd Tel Avivba. De nemcsak ezt a virtuális utazást erőlteti, hanem a magyar fazekakba is bekukkant. Fiatal arcok, diplomájukat cukrászdára cserélő nők, a Budapesten élő multikulti... minden terítékre kerül. Sőt még a híres-neves séfeknek hátországot biztosító nőket is bemutatják.A társadalmi felelősségvállalás is felbukkanó téma, több cikkben is ezt az izgalmas témát feszegetik, rengeteg oldalról körüljárva.Újra és újra átlapozom a magazin és álmélkodom: tényleg csak nőkről szól ez az egész. Őrület, hogy milyen sokan (és egyre többen) hallatják a hangjukat a gasztro világában is!Kicsi Vú 5 elemes nyári tanfolyamaViki 5 elemes, a kínai gyógyító konyhás tanfolyamán csak élőben voltam eddig, de amit ott kaptam, azóta is hasznosítom. Most pedig beneveztem a kifejezetten nyárral foglalkozó leckéire is. Úgy érzem, mindig szükségem van újabb és újabb inspirációkra, amelyek tovább löknek a főzés néha unalmas rutinjában. Ha pedig ezek az új ételek, ötletek még segítenek is abban, hogy kiegyensúlyozottan éljem a mindennapjaimat - ez már külön nyeremény!Izgatottan várom hát, hogy milyen hozzávalókat, fűszereket és hogyan használjak úgy, hogy jól érezzem magam egész nyáron. :)