Élménybeszámoló: Chaine des Rotisseurs - magyar döntő 2016. júniusában

  • 2016.06.06.
  • 1

Június elején ismét egy rendkívül izgalmas eseménynek adott otthont a METRO Gasztro Akadémia. 27 év alatt szakácsok mérték össze tehetségüket, tudásukat és kreativitásukat, a nyertes pedig a Világdöntőn való részvétel lehetőségét is megkapta. Halas előételek (déluánról)A háttér:A Chaine des Rôtisseurs szervezetet 1248-ban Franciaországban alapították, majd hosszabb szünet után 1950-ben újjáalakult. A szervezet célja, hogy a terített asztal örömeiben osztozó amatőrök és a főzést hivatásszerűen űzők megismerhessék egymást és kapcsolatba kerülhessenek. Az 1990-ben a szervezet Magyarországon is megjelent, Baráti Asztaltársaság néven, amelynek tagjai amatőrök és profik, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.
A középkori pecsenyesütők hagyományait követve a szervezet tagjai a vendéglátás kiemelkedő szintjét, profi mestereinek munkáját, a magas színvonalú étkezési kultúrát, az alkalmanként megkomponált különleges menüsorokat, a fogásokhoz illő borokat élvezik és értékelik.Kedvenc desszertjeim a bal fenti és a jobb lenti (déluáni etap)A verseny:Mivel a Chaine Egyesület kiemelt jelentőséget tulajdonít és támogatja a vendéglátás jövő generációjának, a 27 év alatti séfeknek és a 31 év alatti sommelier-knek a nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését, ezért 2016-ban 21. alkalommal a séfek, és 1. alkalommal a sommelier-k részére is megrendezték a nemzeti versenyt.2016. június 2-án a METRO Gasztro Akadémián az ifjú séfek versenyére kerül sor, míg 3-án a sommelier-k mérik össze tudásukat a Gundel étteremben, a Világszervezet által előírt feltételek szerint.
A nemzeti versenyek győztesei jogot nyernek a világbajnokságon való részvételre, melynek nevezési költségét az Egyesület fedezi.A magyar győztes részt vesz az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Manchesterben 2016. szeptemberében. Az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság pedig Vaduzban lesz 2016. augusztus végén.Húsos fogások kolbászkákkal (délelőtt)A nemzeti döntő rendkívül kötött szabályok szerint zajlik: délelőtt és délután adott időkeret alatt készül a háromfogásos ételsor. A legnagyobb nehézséget talán az okozza a résztvevőknek, hogy még a hozzávalókat sem tudják előre. Egy black boxot kapnak kezdéskor, amelyben „közelezően felhasználadnó” hozzávalók találhatóak. Idén többek között a bél is köztük volt, de persze zöldségek, húsok is szerepelnek a listán, amelyeket mindenképpen fel kell használni. Az elkészült tányérokat csak számokkal jelölik meg, így a zsűri teljes mértékben az ízek és látvány alapján ítél elfogulatlanul. Eközben a külön konyhai zsűri figyeli az alapanyagok használatát, a higiéniát és hasonlóan fontos szempontok alapján osztályoz. Főfogások (délután)