Cider teszt

  • 2013.08.15.
  • 7

Igen, tudom, hogy a Stahl magazinban is volt egy ilyen tesztelés, olvastam is, de nem feltétlenül értek vele mindenben egyet. Szóval ideje volt megírni a sajátomat.
Ezzel a cider dologgal tavaly nyáron ismerkedtem meg, a legkommerszebb márkákon keresztül, amit tényleg minden kis boltban lehet kapni. A Strongbow és a Somersby, viszonylag jó áron, könnyen megszerezhetőek és akár ihatónak is tekinthetjük őket, amíg meg nem kóstoljuk a többit. Az idén a Tesco igazán elkényeztetett ebben a tekintetben, legalábbis a balatonfüredi kirendeltség remek beszerzési forrásnak bizonyult.
Illetve ott van rögtön alatta a Bortársaság is, ahol meg a kézműves változatokra lehetett lecsapni.
Hogy mi ez a cider? A legtöbb helyen almabornak fordítják, de alkoholosságát és szénsavasságát tekintve sokkal közelebb áll a sörhöz. Pont ezért egy tökéletes nyári italról van szó, amit jó esetben almaléből erjesztenek. A legtöbb üvegbe azonban kerül egy csomó adalékanyag is. Alapvetően angol eredetű italokat találunk a boltok polcain, de van francia, sőt már magyar gyártmány is!
EcussonAmikor először megkóstoltam, alig győztem lelkendezni: isteni finom, imádom! A férjem például nagyon gyorsan lehűtötte a lelkesedésem, ugyanis szerinte ez nem „az”. Való igaz, hogy egészen más íze van, mint a többi kóstolt cidernek. Ez ugyanis francia, közelebbről normandiai. Az ízét a fanyar almásság jellemzi, még illata is van, ami nagy szó ebben a társaságban. Olyan érzés, amikor lemész egy hideg pincébe, ami tele van pakolva almás ládákkal és mindent beleng az a jellegzetes szag. Kicsit fanyar, kicsit kásás, már-már harapható. Ha hihetünk a csomagolásnak erjesztett, préselt almaléből készült, és semmi más nem került bele. Külön plusz pont a többi adalékanyagos szereplő között. Színe kellemesen sötét, borostyános és ezt végre nem színezőanyagoknak köszönheti. Alkohol tartalom: 2,5 %. Gyártás helye: FranciaországEgy üvegben: 3,3 dlÁr: 599 Ft.
Strongbow GoldEzt iszom a legtöbbet, nyáron szinte minden este képes vagyok egy üveggel legurítani, na, jó akár kettővel is. Olyan kis simulékony és szerintem a legjobban hasonlít arra, amit Londonban csapolva kaptam egy-két pubban. Szénsavassága nem túl erőteljes, gyorsan elhabzik és éppen csak kellemesen birizgál. Jó erős az alkoholtartalma, ettől a legkönnyebb becsiccsenteni. Összetételét tekintve van benne minden, ami egy jó élelmiszeripari termékben elkél: színezék és savanyúságot szabályozó anyag. Szerencsére nem túl erős ez a jellege, hidegen tényleg itatja magát. Viszonylag sötét az árnyalata, ez azonban a hozzáadott kárminvörös és karamell eredménye. Alkohol tartalom: 5,0 %. Gyártás helye: valószínűleg Anglia, de nem írja a címkénEgy üvegben: 3 dlÁr: 313 Ft
Változat: Strongbow Gold Honey and AppleEz nekem egyértelműen túl édes. Sajnos a valódi mézre egyáltalán nem emlékeztet az íze, pedig az ötlet nagyon jó lenne.
Ui: A márka honlapját viszont egyértelműen imádom, nagyon ötletes és jól is néz ki!http://www.strongbowgold.com/hu.html?L=3

Czider – magyar kézműves almaborÚgy illene, hogy a magyar gyártmányért lelkesedjek teljes erőmből. De sajnos nem megy. Még egyelőre nem egészen értem ezt a koncepciót. Almamust. Egyértelműen ez jutott eszembe erről az italról. Mintha nem ért volna még be kellőképpen és a szénsavassága is elenyésző volt. A zavaros, nem átlátszó folyadék, mint olyan nem zavart volna, ha az ízek hozzák az elvárásaimnak megfelelő almásságot. De annak ellenére, hogy 100% alma (na meg egy kis xilit) van benne, valahogy nem elég átütő az íze. Talán az almafajtákkal kellene jobban játszani?Kapható száraz és édes változatban is. De legnagyob

Címkék

Sör Ital Bor Nyár