Sós karamellás-mogyorós fánk

  • 2015.01.05.
  • 3

Amikor még Bordeaux-ban laktunk, a férjem egyik nap egy illatos kis labdaccsal állított haza. Azt mondta, hogy van egy kollégája (férfi!), aki minden hétfőre süt valamit a csoportnak, akikkel együtt dolgozik. A hétfő reggeli postaládában már rendszerint ott van a "Monday cake" című levélke, amiben bemutatja a süteményt, esetleg még a receptet is beírja.Az éppen akkor aktuális Monday cake-ből nekem is hozott haza egyet, mert szerinte ezt nekem meg KELL kóstolnom. Hú, de igaza volt! A receptet el is kértem, és egy icipicit változtatva elkészítettem. Nem mondom, ez nem az a "két perc alatt összedobom" sütifajta, de megéri vele elbíbelődni, mert az íze felejthetetlen. Megjegyzem, a receptben szereplő karamell puding önmagában is megállja a helyét, pohárba öntve, kikanalazgatva..hmmm :)A recept megtalálható a Kifőztük januári számában is.Hozzávalók 10-13 darabhoz:a tésztához: 60 ml víz70 ml tej3 közepes tojás7 dkg liszt6 dkg vaj3 g cukor1 csipet sóa mogyorós morzsához:3 dkg liszt3 dkg mogyoró4 dkg vaj2 csipet só3 dkg cukora sós karamell pudinghoz:16,5 dkg cukor6 dl tej6,5 dkg vaj3/4 kávéskanál só5 dkg étkezési keményítő5 db tojássárgájaElkészítés:A pudinghoz 2,5 dkg cukrot összekeverünk a tojássárgákkal és az étkezési keményítővel. A maradék cukrot mély serpenyőbe öntjük és karamellizáljuk. Ha kész, levesszük a tűzről és apránként hozzáadjuk a tejet, a sót, és a vajat.Visszatesszük a gázra, és alacsony lángon simára keverjük. Ha kész, félretesszük kicsit hűlni, majd a keményítős tojáshoz dolgozzuk. Ismét visszatesszük a gázra és sűrű pudinggá főzzük. Ezután folpackkal lefedjük és teljesen kihűtjük. A mogyorós morzsához a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, lemorzsoljuk a héját, majd ledaráljuk. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval és két folpack között 0.5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.A tésztához a tejet, vizet, vajat és a cukrot alacsony lángon felforraljuk. Ha már forr, apránként hozzáadjuk a lisztet és ha már összeállt, 1 percig folyamatosan kevergetve szárítjuk. Áttesszük egy másik tálba, amihez hozzáadjuk az előzőleg habosra kevert tojást és alaposan eldolgozzuk. Habzsákba tesszük és sütőpapíros tepsire kb 3-4 cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle.A mogyorós morzsatésztából és egy 3-4 cm átmérőjű pohárral/kiszúróval ugyanannyi korongot szúrunk ki, mint amennyi tésztánk van. Minden tésztakupac tetejére egy mogyorós korongot helyezünk, majd előmelegített, 195 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés közben, és utána kb 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. A kész fánkokat teljesen kihűtjük, és nyomózsák segítségével alulról beletöltjük a pudingot. Kevés porcukorral megszórva tálaljuk.