Hibiszkuszos-vaníliás bonbon

  • 2014.01.18.
  • 1

Ígéretemmel ellentétben jó régen írtam már ide. Sajnos azt hiszem ilyen ritkás leszek egy ideig, ugyanis mostanában nem születnek új dolgok a konyhámban...nincs is saját konyhám..épp 2 költözés közti "szünetben" vagyunk, úgyhogy hébe-hóba jövök csak. Ötlet az van bőven, de a megvalósítás még várat magára egy kicsit.
Ez a hibiszkuszos bonbon egy esti altatás alatt jutott eszembe. Ahogy ott feküdtem a szuszogó kislányom mellett, eszembe jutott a réges-régi egyiptomi nyaralás, a piramisok, a sok-sok régi emlékmű, szobor, papírusz, baksis, meleg, tenger, és a hibiszkusz tea. Ott kóstoltam életemben először, és a maga fanyar vérvörösségével azonnal belopódzott a szívembe. Ahogy így elmerengtem ezen, eszembe jutott, hogy vajon milyen lehet ez a csodás virág bonbonba zárva? Mindenképpen sötét étcsokiburkot képzeltem hozzá, és valami -a hibiszkusz fanyarságát kiegyensúlyozó- édeset mellé. Első körben vaníliával párosítottam össze, mert az szinte mindenhez illik...jelentem, a hibiszkuszhoz is. Legközelebb már bátrabb leszek és kipróbálom a megálmodott menta és füge kombinációkkal is..talán bonbonban, talán nem :)Szóval akkor vaníliás-hibiszkuszos bonbon az egyiptomi zászló színeivel, a néhai egyiptomi nyaralás emlékére..
Hozzávalók:- a hibiszkusz zseléhez:1 dl víz1 ek szárított hibiszkuszvirág1tk pektin1-1.5 tk porcukor- vaníliás ganache-hoz:100 gr fehércsokifél vanília kikapart magja0.5 dl tejszín1 tk vaj200 gr étcsoki2 gr porított kakaóvajehető bronz színű csillámporElkészítés:A fehércsoki ganache-hoz a csokoládét mikróban megolvasztjuk, a tejszínt felforraljuk, majd a csokihoz fokozatosan hozzáadagolva simára keverjük. A végén hozzákeverjük a puha vajat és a vaníliamagokat is. Hűtőbe tesszük hűlni.Elkészítjük az étcsokiburkot ez alapján.
A zseléhez a vizet felforraljuk, majd beletesszük a virágot és lefedve 1-2 óráig áztatjuk. Leszűrjük, újra felforraljuk, majd a cukorral elkevert pektint hozzáadjuk és levesszük a tűzről. Folyamatosan kevergetve lehűtjük.
Mokkáskanállal egy kis pötty zselét teszünk a bonbonforma minden mélyedésébe, majd ezután a habzsákba töltött vaníliás fehércsoki ganache-sal 3/4-ig töltjük a formát. Betesszük a hűtőbe, míg a ganache megköt. Az étcsokit újratemperáljuk és lezárjuk a bonbonokat. 1 óra hűtés után kész is.Díszítésként ecsettel kevés bronzport festünk a bonbonok tetejére.