Vaníliás karika - Blogkóstolóra

  • 2013.04.04.
  • 0

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha választanom kellene a pilóta keksz és a vaníliás karika között, akkor én az utóbbira voksolok. Na, nem mintha a pilóta nem lenne igazi klasszik kedvenc, de azért a karika mégis nagyobb sztár nálam :) Kész szerencse, hogy a mostani Blogkóstolóban Kata Boszorkány Konyhája jutott nekem, ahol megtaláltam a receptet is hozzá, így már külhonban se kell lemondanom erről a hazai finomságról.Icipicit változtattam csak a recepten, kicsit csökkentettem a cukormennyiségen, a vaníliás cukor helyett egy csomag narancsos cukor került bele, illetve fél rúd vanília tette igazán vaníliássá a kiskedvenc karikámat :) Hozzávalók (40 db-hoz):40 dkg liszt12 dkg porcukor1 csomag narancsos cukorfél rúd vanília kikapart magja250 gr vajcsipet só2 tojás1/2 mk szódabikarbóna150 gr étcsoki1.5 gr porított kakaóvajElkészítése:A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, szódabikarbónával, narancsos cukorral és a vanília kikapart magjával. Hozzáadjuk a vajat és jól elmorzsoljuk. A végén beleütjük a tojásokat is, és tésztává gyúrjuk.Fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.Ha kellően lehűlt a tésztánk, kb 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsibe ültetjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt készre sütjük a karikákat. Rácsra tesszük hűlni.A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk vigyázva, hogy nehogy 45 fok fölé melegedjen. Levesszük, majd folyamatosan kevergetve 35-36 fokosra hűtjük. Hozzáadjuk a porított kakaóvajat és 32 fokosra hűtjük. Ekkor belemártogatjuk a karikákat, majd alufóliára ültetjük őket, míg meg nem szilárdul a csoki rajtuk.