Datolyás pozsonyi kifli

  • 2013.04.11.
  • 1


Vendégposzt következik, tehát Itthon vagyunk. Sógornőm újabb alkotását mutatnám be: szuper édes, cukormentes (ha azt a fél evőkanálnyit nem számítjuk), egy igazi klasszikus újra töltve :) Végre-végre megjött a jó idő, úgyhogy kicuccoltam a kertbe, sütkéreztem a napsütésben, fotózgattam, virágokat szagolgattam, sütit ettem...óó, de jó, hogy itt vagy tavasz! :)Hozzávalók (kb 36 db-hoz):- tészta:300 gr liszt200 gr vajcsipet só1 dkg élesztő100 ml cukros (fél ek) langyos tej1 tojássárgája-töltelék:kb 400-450 gr minél frissebb, puhább datolya
1 marék darált dió1/2 csésze (kb 2 dl-s) kókuszreszelék1 marék darált pisztácia1 narancs reszelt héja2 ek narancslé1 tk mézElkészítése:A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejjel.A liszthez hozzáadjuk a sót, beletördeljük a vajat és elmorzsoljuk.
A felfutott élesztőhöz hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan elhaboljuk.A vajas liszt közepébe kis mélyedést vájunk, beleöntjük a tojásos keveréket, majd tésztává gyúrjuk. Ha kész, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, ha szükséges. Ha nem sikerült puha fajtát kapnunk, akkor kb fél percre berakjuk a legmagasabb fokozatra a mikróba. Villával szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és jól elkeverjük. Kóstolgassuk, ha szeretnénk, édesítsük még, bár a datolya eleve nagyon édes.A tésztát 3 részre osztjuk, majd egyenként kb 2 ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. 12 részre vágjuk, és kör formájúra, vékonyra kinyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és kis kifliket formázunk belőlük.Sütőpapíros tepsire ültetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük őket.

Címkék

Datolya Édesség