Chilis-passiógyümölcsös-karamellizált csokoládés pohárdesszert

  • 2013.03.12.
  • 7

Majd' 1 hónapja, amikor Praliné Zsuzsi posztolta a karamellizált fehér csokoládé receptjét, azonnal beindult nálam a vezérhangya. Először is, ez már önmagában egy kulináris legleg, hogy karamell ízű csokit eszegetsz, de ha még belecsempészed ebbe-abba, vagy tovább dolgozol vele, na abból olyan dolgok "sülhetnek ki", amit szavakkal megfogalmazni nem lehet (Lásd pl.: Noémi alkotását).
Bár nagy fehér csoki rajongó vagyok, mégis tejcsokiból készítettem el az első karamellizált változatot, természetesen a Zsuzsinál fellelhető recept alapján.Oké, kicsit bíbelődős, de tényleg megéri az a néhány óra várakozás, kevergetés, mert nagyon finom a végeredmény. Lehet csak úgy simán eszegetni, töltheted bonbonba, teheted sütire/be, csinálhatsz belőle fagyit...vagy akár egy egyszerű kis pohárdesszertet is.
Eredetileg karamellizált tejcsoki mousse-t akartam készíteni fél adagból, viszont munka közben kicsit módosult a dolog. 1 dl tejszín helyett 1.5 dl került bele, amitől már nem lett annyira mousse, viszont habnak sem hab. Került mellé egy kis passiógyümölcs is, gondoltam, biztos jól ellesznek egymással. Amikor a kész desszertben összekóstoltam a két ízt, rögtön tudtam, hogy ezek egymásnak vannak teremtve, csodálatos a harmónia. Nem is gyarapítom tovább a szót, jöjjön a recept, próbáljátok ki, ha tehetitek :)
Hozzávalók:- karamellizált tejcsoki "hab"hoz:
kb 20 gr pillecukor65 gr karamellizált tejcsoki (receptjét lásd fentebb a linken)2 ek + 1.5 dl habtejszín csipet fleur de sel- chilis-passiógyümölcsös zseléhez:3 db passiógyümölcs leve (nálam a mag is belekerült)1-2 kupak passiógyümölcs szirup (vagy ízlés szerint cukor/egyéb édesítő)1-2 csipet chilipehely1 mokkáskanál pektin (vagy egyéb zselésítő)- a passiógyümölcsös habhoz:1 dl habtejszín2 kupak passiógyümölcsös szirup (vagy 1 passiógyümölcs leve)Elkészítés:A zseléhez a passiógyümölcsök levét, a sziruppal/cukorral és a chilivel összekeverjük, hozzáadjuk a pektint, és addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik. Az előkészített poharakban elosztjuk és betesszük a hűtőbe hűlni.A tejcsokis "hab"hoz a 2 ek habtejszínt elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a pillecukrot és addig kevergetjük, míg el nem olvad. Beleszórjuk az apróra tört karamellizált tejcsokit is, és egyneművé keverjük. A végén mehet bele a fleur de sel is. Félretesszük hűlni. Közben a hideg tejszínt felverjük kemény habbá, majd hozzákeverjük a kihűlt csokis masszát is. A passiós zselére rétegezzük, majd ismét visszatesszük a poharakat a hűtőbe.A passiógyümölcsös habhoz a tejszínhabot felverjük, majd a végén hozzákeverjük a szirupot/passiógyümölcsök levét. Utolsó rétegként ráhalmozzuk a tejcsokis "habok" tetejére, megszórjuk kevés kakaóbabtörettel és fogyasztásig hűtőben tároljuk.