Céklás zöldségfasírt

  • 2019.02.24.
  • 5

A véletlen szülte ezt a színes fasírtot. Árválkodott a hűtőmben egy cukkini, amit mielőbb el kellett használni, de répával, sajttal megtoldva is elég karcsú vacsora lett volna. Így jött az ötlet, hogy próba szerencse alapon, keverek bele céklát. Érdemes volt! A cékla nem csak szép színűre festette, de kellemesen harmonizál is a többi zöldséggel. Jóval keményebb náluk, így a fasírtban ress marad.

Hozzávalók1 céklagumó, 150g 1 cukkini, 200g2 szál sárgarépa, 150gsó 150g trappista, cheddar vegyesen, vagy más kemény sajt2 tojás1 kis csokor petrezselyem120g apró szemű zabpehely 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerintfrissen őrölt bors olaj a sütéshezA céklát, répát meghámoztam és cukkinivel együtt nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Sóztam és 15 percig pihentettem. Közben ugyanígy lereszeltem a sajtokat, a petrezselymet finomra vágtam.A zöldségek levét erősen kicsavartam és egy nagyobb keverőtálba tettem. Hozzáadtam a tojást, zabpelyhet, sajtot, petrezselymet, zúzott fokhagymát, borsoztam és alaposan összekevertem. Pár percet vártam, míg a zabpehely felszívta a nedvességet. Ha túl lágy lenne, tegyünk még hozzá zabpelyhet.Nedves kézzel rudakat formáztam. Egy serpenyőben körülbelül 1,5cm mély olajat
melegítettem és a fasírtokat kisütöttem. Papírtörlőre szedtem.Snidlinges tejföllel tálaltam. Bármilyen gabonaköret jól illik hozzá.