Árpa krokett zöldbors mártásos szűzérmékkel

  • 2019.01.07.
  • 0

Nemrég egy éttermi büfévacsorán, a boldog burgonya krokettezőket elnézve merült fel bennem a gondolat, hogy valamit kezdeni kellene ezzel a problémával, azaz diéta kompatibilis krokettet kellene csinálni. A választásom az árpára esett, mert nem csak szuper beltartalmú gabona, de megfőzhető "ragacsosra", jól tapad. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, könnyen formázható és isteni finom, ropogós! Remek kísérője volt a baconba csavart szűzérméknek, fehérboros zöldbors mártással.
Az árpa kroketthez150g árpa150g brokkoli30g tk. zsemlemorzsa1 tojás 1 gerezd fokhagymasó
borszsemlemorzsa és szezám a hempergetéshezolaj a sütéshezAz árpát alaposan megmostam, majd egy éjszakán/6-8 órán át áztattam. Másnap leszűrtem és sós vízben puhára főztem. Közben megpároltam a brokkolit.

Amikor mindkét komponens kihűlt, a brokkolit keverőtálba tettem és botmixerrel kicsit összetörtem. Figyelem, ne turmixoljuk, maradjon apró darabokban. Hozzáadtam a főtt árpát, és óvatosan azt is összetörtem. Ne legyen krémes, négyszer, 1-1 pillanatra kapcsoltam csak be a mixert. Hozzáadtam a tojást, sóztam, borsoztam és a zsemlemorzsával összedolgoztam. A fent megadott mennyiség irányadó, a cél, hogy jól alakítható masszát kapjunk. Kroketteket formáztam és tálcára sorakoztattam őket. Egy serpenyőben olajat melegítettem és a szezámos morzsába forgatott rudakat aranybarnára sütöttem. Papírtörlőre szedtem.

Szűzérmék zöldbors mártással12 darab baconnal megegyező szélességűre vágott szűzérme, kb. 800g12 szelet bacon3 gerezd fokhagymasóborszsiradékA zöldbors mártáshoz6g (egy 12g-os zacskó fele, ízlés szerint) zöld bors 100ml száraz fehér bor, alaplé, esetleg víz200ml habtejszínmustár, ízlés szerintsó A sütőt 150 fokra előmelegítettem. A sertésszüzet megtisztítottam, bacon széles darabokra vágtam. Sóztam, borsoztam, majd becsavartam a szalonnába. Egy sütőbe tehető serpenyőben olajat forrósítottam, rádobtam a fokhagymagerezdeket és az érmék mindkét oldalát 1-1 percig sütöttem. Lefedtem és a sütőbe tettem.A borsot (a mennyisége attól függ, milyen karakteresre szeretnénk a szószt készíteni), mozsárba tettem és szétnyomtam. Száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, majd a borral felöntöttem és főni hagytam. Mikor a bor elfőtt, ráöntöttem a tejszínt és addig főztem, míg sűrű állagú nem lett. Mustárral ízesítettem és sóztam.
Amikor a szűzérmék elkészültek tálaltam az ételt.