Almás linzer szelet

  • 2018.11.25.
  • 3

Ropogós, vajas linzer rétegek között megbúvó, kellemesen fahéjas, krémes almatöltelék. Azt hiszem nem is kell nagyobb hírverés ennek a két receptből harmadikat süteménynek (a tészta ide, a töltelék pedig ide kattintva elérhető). Egy dolog fontos, szánjuk rá a vajat, mert semmi mással nem lesz ilyen finom!Hozzávalók, 13x36cm-es formáhozA tésztához 300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)150g hideg vaj60g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítőfél kezeletlen citrom héja1 L-es tojás1-2 evőkanál tejszín, ha szükségesA töltelékhez800g almafél citrom leve35g vaj200ml víz30g vaníliás pudingpornegyedannyi ugyanannyi, ízlés szerintfahéj, ízlés szerintnyírfaporcukor a tálaláshoz, elhagyható A tészta hozzávalóiból linzert gyúrtam. A hideg, felkockázott vajat elmorzsoltam a lisztekkel, praktikus késes aprítót segítségül hívni. Hozzáadtam a negyedannyit, citromhéjat, a tojást - amit előzetesen felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a kenéshez - és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha szükséges adjunk hozzá tejszínt. (A linzertészta készítés aranyszabályairól, a tésztahibák javításáról ide kattintva olvashatsz.) A tésztát műanyag dobozban, lefedve hűtőbe tettem.Az almát meghámoztam és apró kockákra vágtam és citromlével meglocsoltam. Egy tapadásmentes edényben megolvasztottam a vajat és félpuhára pároltam az almát rajta. Közben a krémport kevés vízzel elkevertem, a maradék vizet felforraltam, majd a vizes krémporral besűrítettem. Ezt az alapot hozzáforgattam az almához és negyedannyival, fahéjjal ízesítettem. Hűvös helyre tettem kihűlni.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tészta kétharmadát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam, kibéleltem vele a formát, leszéleztem és hűtőbe tettem.
A harmad tésztát szintén kinyújtottam, és különböző szélességű csíkokra vágtam. A kihűlt tölteléket belesimítottam a formába, majd a tésztacsíkokkal ferdén befedtem. A rácsot a félretett, felvert tojással lekentem. A maradék tésztából vékony szegélyt vágtam és körben a sütemény szélére tettem, majd ezt is lekentem. Sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem.
Amikor kihűlt, vékonyan meghintettem nyírfaporcukorral.Tipp: ez a mennyiség egy 25cm-es kerek piteformához elegendő. Alma helyett használhatunk meggyet.