Morzsás mákos kalács birsalmával

  • 2018.10.22.
  • 2

A savanyú káposzta után következzenek az ősz újabb remek ajándékai: a mák és birs! Kelt tésztába foglalva, fahéjas morzsával megszórva. Ez utóbbit természetesen akár mellőzhetjük is, de a fahéjat semmiképp ne hagyjuk ki, hisz nagyon jól passzol a mákhoz! HozzávalókA tésztához 250g liszt (75g sima, 175g tk. búza)10g friss élesztő120ml tej vagy vizes tejszín1 tojás40g puha vaj 30g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi negyed kezeletlen citrom héjacsipet sóA töltelékhez150g darált mák80ml tej vagy vizes tejszín60g cukornak megfelelő negyedannyi ugyannyi, édes szájúak tehetnek többet30g savanykás lekvár, nálam baracknegyed kezeletlen citrom héja100g birsalma30 g vajA morzsához60g tk. búzaliszt30g nyírfacukor30g olvasztott, visszahűtött vajfahéj, ízlés szerintElőször a tölteléket készítettem el. A meghámozott, apró kockákra vágott birsalmát kevés vajon félpuhára pároltam. A máktöltelékhez felforraltam az édesítős
tejet. Ráöntöttem a mákra, beleforgattam a citromot és a lekvárt. A megadott folyadék és lekvár mennyisége irányadó, cél, hogy lágy, jól kenhető, de semmiképpen ne folyós legyen a töltelék! Mind az almát, mint a mákot hűvös helyre tettem.A morzsához összekevertem a lisztet, nyírfacukrot, fahéjat és az olvasztott vajat. Nem szabad összegyúrni, maradjon morzsás állagú! Hűtőbe tettem.

Míg a töltelék hűlt, a tészta hozzávalóiból lágyabb, jól nyújtható tésztát gyúrtam és lefedve 45 percig kelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és 30x40cm-es téglalappá nyújtottam. Egyenletesen elkentem rajta a tölteléket, és rászórtam a birskockákat. A hosszabbik oldalától felcsavartam, majd egy éles késsel és határozott mozdulattal hosszában félbevágtam. Az így kapott két hosszú tésztadarabot összefontam, a végeiket pedig óvatosan összenyomva aláhajtottam.Papíros tepsire tettem és 45 percig kelesztettem. Időközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt kalácsot kevés vízzel körbefújtam és rászórtam a morzsát úgy, hogy az oldalára jusson. Sütőbe tettem és 45 perc alatt megsütöttem. A sütési idő második felében, ha szükséges, tegyünk rá alufóliát. Rácsra tettem kihűlni.Tipp: birs helyett készíthetjük almával. Akinek az étrendjébe belefér, használhat felfőzött
mazsolát,
vörös áfonyát, finomra vágott aszalt szilvát.
A mákos, morzsás kalács ötletével a Zimtkeks und Apfeltarte blogon találkoztam.