Diós morzsás brokkoli gratin

  • 2018.10.03.
  • 8

Pár napja brokkolis pitét készítettem, de nem szerettem volna a zöldség másik felét a hűtőben sorsára hagyni, sem lefagyasztani. Így született az ötlet, hogy sült csirkecombok mellé csőbe húzom a brokkolit. Recepteket keresgélve egy vegán blogon akadtam erre a verzióra, amiből leginkább a gratinre szórt diós morzsa ragadta meg a figyelmemet. Ezt a receptet átgondolva készült ez a sajtos, besameles verzió, ropogós szórással. Hozzávalók300g brokkoli1 mokkás kanál szódabikarbóna150g csiperke (elhagyható)kevés vaj A besamelhez 30g tk. búzaliszt30g vaj 200ml tej200ml tejszín 120g reszelt cheddar sófrissen őrült borsszerecsendióA diós morzsához50g durvára vágott dió30g tk. durvára darált zsemlemorzsa30g olíva olajA megtisztított, szeletelt gombát kevés, felforrósított vajon pirosra sütöttem. Ügyeljünk rá, hogy csak annyit tegyünk a serpenyőbe, ami egy sorban elfér, mert így lehet szép pirosra sütni. Tálba szedtem és félretettem. A brokkolit rózsáira szedtem, alaposan megmostam. Ha zsenge a szára, azt is hozzá lehet karikázni. Több kisebb részletben, forrásban lévő, sós, szódabikarbónás vízbe dobtam és 4 percig blansíroztam. A forró vízből kivéve azonnal jéghideg vízbe tettem. Ezzel a módszerrel és a szódabikarbónával szépen megőrizhető a zöldség színe. Amikor az összes brokkoli elkészült alaposan lecsepegtettem és a sütőtálba terítettem. Rászórtam a gombát.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Elkészítettem a besamelt. A vajat egy tapadásmentes edényben megolvasztottam, beleszórtam a lisztet, megpirítottam, majd a tejet és tejszínt több részletben hozzáadva sűrűre főztem. Fűszereztem és hozzáadtam a reszelt sajtot. Ráöntöttem a brokkolira.A zsemlemorzsát, durvára vágott diót összekevertem az olajjal, majd egyenletesen a rászórtam az besamales zöldségekre. Alufóliával letakarva sütőbe tettem, majd 10 perc után a fóliát levéve, még negyed órát sütöttem.Sörben sült csirkecombokkal (a receptet lásd ide kattintva) és bulgurral tálaltam.
Tipp: ha nincs maradék, durvábbra darálható száraz kenyerünk, készíthetjük finom zsemlemorzsával is, de a durvább morzsa még ropogósabbá teszi.Cheddar helyett használhatunk más, karakteresebb kék sajtot is.
Az alapötlet itt található.